Aproape 4000 de puieți de pomi fruciferi autohtoni au fost livrați de către Fundația comunitară Covasna către localități din județ care au aplicat la ediția din acest an a programului „Un pom pentru generația următoare”.

 

„S-a încheiat cu succes programul <<Un pom pentru generația următoare>>, și anul acesta multe familii din sate covăsnene s-au îmbogățit cu câteva mii de răsaduri de pomi fructiferi autohtoni. Mai exact zece sate au primit în total 3800 de pomi fructiferi (Lemnia, Lunga, Zăbala, Ghidfalău, Tălișoara, Micloșoara, Herculian, Harale, Sita Buzăului și Barcani). Din aceștia, două mii au fost asigurați solicitanților de către fundație, gratuit. Distribuirea a fost facilitată de către organizații civile și Primării. S-a putut alege dintre mai multe soiuri de mere, pere, gutui și vișin, în total 28 de soiuri, cele mai diverse fiind merele (15 soiuri). Noutatea pozitivă a programului din acest an a fost faptul că, pe lângă cantitatea donată, fiecare așezare și-a putut suplimenta cantitățile prin achiziționare din fonduri proprii, fundația realizând aprovizionarea și transportul întregii cantități solicitate.”- au transmis, ieri, reprezentanții Fundației Comunitare Covasna. Aceștia au precizat că răsadurile de pomi fructiferi autohtoni au fost achiziționate de către fundație din localitatea Unirea, de lângă Aiud și de la Odorheiu Secuiesc din surse sigure, de încredere. Răsadurile au fost achiziționte din Fondul de card comunitar, utilizând fondurile colectate din utilizarea cardurilor comunitare.

 

Pornit cu aproximativ trei ani în urmă, programul are ca scop replantarea puieților autohtoni pe teritoriul județului, precum și mobilizarea comunității și promovarea gândirii responsabile a oamenilor și pe termen lung.

„Am avut, cu ani în urmă, un program de grant la care a aplicat o organizație civilă din Herculian și care a venit cu ideea replantării de pomi fructiferi. Ne-a plăcut foarte mult ideea (…) și atunci am zis că e un exemplu pozitiv care poate fi extins la nivelul județului. De acolo a pornit ideea programului <<Un pom pentru generația următoare>>”, a declarat directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga. Potrivit acesteia, printre obiectivele programului se numără și promovarea tehnicilor tradiționale de grădinărit, atragerea atenției spre valorile locale, utilizarea valorilor locale,  autosusținerea ca o formă de viață din punct de vedere comunitar, ocrotirea mediului înconjurător, responsabilizarea oamenilor, pentru viitor.

Programul este planificat pentru a fi derulat pe parcursul a zece ani, timp în care HKA și-a propus să ofere, gratuit, aproximativ 15.000 de puieți care să acopere integral județul.

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.

Detalii despre programele implementate de către Fundație pot fi aflate accesând site-ul acesteia, www.hka.ro.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail