Programul guvernamental „Susținere Tomate”, prin care producătorii agricoli din România sunt susținuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), lansat în anul 2017 la nivel național, a fost accesat, cu succes și în județul Covasna.
Conform datelor Direcției Agricole a județului Covasna, trei producători covăsneni – unul din Câmpu Frumos și doi din Cernat, au accesat acest program, fiecare depășind cantitatea de 2000 de kilograme pe care trebuiau să o valorifice, în vederea obținerii subvenției.
„Acest program a fost gândit, zic eu, foarte bine, pentru a consuma, în extrasezon, cât mai multe tomate autohtone, deci, produse în țară. Sincer să fiu, eu am zis că în județul Covasna nu o să avem producători de tomate (în program – n.r), pentru că nu avem nicio tradiție în acest sens … poate doar în grădinile oamenilor găseam câte o plantă de tomate și cam atât. Programul a avut mare succes la nivel de țară, din câte am înțeles de la colegii mei (…) și chiar și la noi! A fost un real succes! Am avut trei beneficiari; săptămâna trecută am plătit pentru fiecare câte 3000 de euro. Fiecare a reușit să valorifice cele două tone de tomate (…). Unul dintre producători, de la Câmpu Frumos, a făcut 2081 de kilograme, până la momentul raportării; un producător din Cernat – 2676 kilograme și cel de-al treilea producător, tot din Cernat, 2038 kilograme. Toți au îndeplinit condițiile (…)!”- a declarat directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba, care a precizat că speră ca, pe viitor, programul să se dezvolte în județ și să atragă și mai mulți aplicanți.
Prin programul „Tomate”, producătorii agricoli din România sunt susținuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii; să valorifice producția obținută în ciclul I sau în ciclul II.
Ana Ciorici Costache