Lansarea programului The Duke of Edinburgh’s Internaţional Award (DOFE) a avut loc ieri, la Centrul Cultural de la Arcuş, în prezenţa Alteţei sale Regale Principele Nicolae al României, alături de reprezentantul Ministerului Tineretului şi Sportului, domnul Vlad Ţone.

Programul The Duke of Edinburgh’s International Award este lider al programelor de dezvoltare personală şi se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 de ani şi are ca scop facilitarea accesului tinerilor la programe de educaţie şi dezvoltare personală. O dată cu lansarea programului în judeţul Covasna, va debuta şi stagiul de pregătire a 30 de lideri, care, la rândul lor vor pregăti şi sprijini tinerii care îşi doresc să facă parte din acest proiect. Programul Award a fost atras în judeţul Covasna de către Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJST) Covasna, prin compartimentul de tineret, cu scopul a-i pregăti pe tinerii covăsneni pentru viaţă  şi muncă.

„Vom selecta 15 tineri din comunitatea maghiară şi 15 tineri din comunitatea românească  pe baza unor criterii pe care le vom stabili de comun acord cu partenerii noştri, Şcoala Populară de Artă. Tinerii vor intra într-un proces de training în data de 13-14 martie, deci va fi foarte repede, după care, sub îndrumarea noastră, a Direcţiei pentru Sport şi Tineret Covasna – cea care  a fost declarată autoritate operaţională şi care poate furniza acest program pentru dezvoltarea tinerilor – vom încerca să identificăm proiecte din comunitate, să îi ajutăm să şi le implementeze”, a explicat Cătălin Lazăr, consilier tineret DJST Covasna.

. .

Programul Award este format din cinci etape de formare, menite să îi pregătească pe tineri pentru viaţă şi muncă: nivelul I- cel al voluntariatului, nivelul II- cel al activităţilor fizice, nivelul III al dezvoltării abilităţilor personale, iar nivelul IV este cel de aventură.  Încununarea acestora o reprezintă conceperea și implicarea tinerilor într-un proiect complex ce poartă numele de proiect rezidenţial.

Potrivit consilierului  DJST, partea teoretică a cursurilor de pregătire a liderilor, care vor începe luna aceasta, vor fi susţinute atât în limba română cât şi în limba maghiară, pentru ca termenii de specialitate să poată fi asimilaţi mai bine, iar partea practică, cea mai importantă,  se va desfăşura împreună, cu spijinul Şcoalii Populare de Arte şi Meserii.  „Chiar dacă cursurile sunt bilingve, este foarte important că acţiunile se desfăşoară împreună. Cred că acesta este singurul pas pe care noi putem să-l facem spe o normalitate pe care tinerii o aşteaptă de atâta vreme”, este de părere Cătălin Lazăr. Acesta a anunţat planurile  DJST Covasna de a organiza un summit european Award, în premieră la Pădureni, la care vor participa cel puţin 7 ţări, pentru care s-a primit deja confirmarea. Acesta va avea loc în luna noiembrie, cu o săptămână înainte de cea de-a doua ediţie a  Galei Naţionale a Societăţii Civile Tinere, care va avea loc la Cluj-Napoca.

 „De la lansarea oficială în 2013 la Bucureşti, Programul Award s-a dezvoltat foarte mult, acum este prezent în 13 judeţe din ţară, iar la nivel european Award România este dată ca exemplu pentru că ONG-urile, instituţiile publice, universităţile şi liceele au răspuns pozitiv, iar asta înseamnă că şi adulţii din cadrul acestor instituţii se implică, şi au ales să o facă voluntar (…) Programul Award este singurul din România şi, probabil, şi din lume care oferă o recunoaştere pentru activităţile pe care un tânăr le desfăşoară în timpul liber, o recunoaştere  publică, formală, nonformală şi informală. Programul este astfel creat să dezvolte tânărul pe toate laturile, să capete abilităţile şi competenţele pentru a fi pregătit pentru viaţa profesională şi independentă care îl aşteaptă. (…) Paşii următori, după lansarea programului în judeţul Covasna, sunt crearea unui plan strategic pe perioadă mai îndelungată de timp despre nevoile tinerilor din judeţ, apoi urmează un curs pentru crearea liderilor Award, în cadrul cărui  vor fi pregătiţi formatorii care vor mentora şi îndruma tinerii (…) Aceştia din urmă nu au altceva de făcut decât să aleagă o activitate din cele patru secţiuni ale programului, respectiv voluntariat, abilităţi personale, activităţi fizice şi aventură, să-şi stabilească obiectivele de dezvoltare personală şi să urmărească atingerea lor”, a declarat Mihaela Stanciu, coordonator naţional al Programului Award.

Tinerii interesaţi să devină lideri Award vor avea posibilitatea să-şi înscrie aplicaţiile online, pe site-ul DJST Covasna, alături de o scrisoare de intenţie. Potrivit lui Cătălin Lazăr, pentru a deveni lider AWARD nu se impune o limită de vârstă, însă „ideal al fi ca aplicanţii să aibă până în 35 de ani.”
Programul The Duke of Edinburgh’s International Award a fost lansat în anul 1956 în Marea Britanie.În ultimii 50 de ani programul a facilitat accesul la educaţie şi dezvoltare personală unui număr de peste opt milioane de tineri din peste 140 de ţări. În România programul Award este patronat de Principesa moştenitoare a României Margareta. Mai multe informaţii despre programul Award se pot accesa pe pagina oficială de internet al Programului The Duke of Edinburgh’s International Award: http://www.intaward.org/

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail