Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au lansat, joi, programul „Micii grădinari”, un program educaţional ce îşi propune să apropie copiii de natură şi să îi determine să acorde atenţie agriculturii durabile şi alimentaţiei sănătoase.

Programul se adresează copiilor de grădiniţă şi elevilor din clasele primare şi gimnaziale din zona metropolitană a municipiului Sfântu Gheorghe, care include 13 localităţi, aceştia fiind încurajaţi să îşi creeze propriile grădini de legume, acasă sau în curtea instituţiei de învăţământ pe care o frecventează.

Este o idee preluată din judeţul Harghita, dar este un program foarte frumos şi ne-am gândit că ar fi foarte util să facem acelaşi lucru şi noi în zona metropolitană a municipiului Sfântul Gheorghe, deoarece credem în viitorul copiilor, credem că această activitate de grădinărit este o activitate extrem de frumoasă, extrem de atractivă şi care ar putea contribui la crearea unui echilibru sănătos între petrecerea timpului în aer liber şi petrecerea timpului în faţa calculatoarelor„, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Programul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, Direcţia Agricolă şi Universitatea Sapientia din Sfântu Gheorghe, iar cei mai buni grădinari vor fi premiaţi.

Programul „Micii grădinari” este destinat copiilor din grupa mare până la clasa VIII-a, cu scopul de a-i apropia de natură, de a-i învăţa despre agricultura durabilă şi aşa mai departe (…) Înscrierea va începe de azi (joi-27 martie-n.red) şi până pe 11 aprilie 2025. Elevii vor primi gratuit pachete cu seminţe de plante uşor de cultivat, precum salată verde, ridichi, morcovi, dovlecei, mazăre verde, castraveţi, sfeclă roşie şi spanac, precum şi câteva instrucţiuni legate de agricultura. Fiecare trebuie să pregătească fotografii şi un fel de raport despre activitate şi vom avea şi premii după finalizarea programului. Se poate înscrie şi individual, dar şi ca grup. Vom avea trei premii în valoare de 2.500 lei, 2.000 lei şi 1.500 lei (…) iar jurizarea pe va face pe baza mai multor criterii, va fi o parte de estetică, adică cum arată grădina, şi o parte, ce au făcut şi comunitatea cum a lucrat împreună (…) Zona Metropolitană Sepsi îşi propune să continue şi să extindă programul pe termen lung, pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de elevi şi şcoli. Scopul iniţiativei nu este doar promovarea sustenabilităţii şi a unui stil de viaţă sănătos, ci şi dezvoltarea conştiinţei ecologice şi a simţului de responsabilitate în rândul noii generaţii”, a declarat directorul executiv al Zonei Metropolitane Sepsi, Zsigmond Jozsef,

Bugetul total alocat acestui program este de 25.000 de lei, iar înscrierile se pot face până la data de 11 aprilie a.c la următorul link https://forms.gle/PpTtJzkTwVmWgC4TA.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail