Membrii „Consiliului județean pentru protecția mediului”, elevi de liceu, în clase de protecția mediului, vor lansa, astăzi, programul „Map make”, prin care vor realiza și promova o „hartă a mediului” – pentru orașul Sfântu Gheorghe.
Lansarea va avea loc în această dimineață, la ora 9.00, la Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” din municipiu, în cadrul unui eveniment special, prin care tinerii din „Consiliul județean pentru protecția mediului” marchează Ziua Zonelor Umede.
„Ziua Zonelor Umede este celebrată la nivel mondial, în data de 2 februarie, pentru a accentua importanța și necesitatea menţinerii caracterului ecologic al zonelor umede. Noi vom celebra această zi puțin mai repede, printr-o conferință organizată în 1 februarie, în incinta Liceului Tehnologic <<Puskas Tivadar>> din Sfântu Gheorghe. În această conferință se va discuta despre problemele actuale legate de mediu și se va încerca identificarea de soluții și pași pentru protejarea mediului. Totodată, cu prilejul conferinței vom lansa programul <<Map make>>, prin care dorim să realizăm o hartă mediului în ceea ce privește orașul Sfântu Gheorghe.”- ne-a spus, ieri, președintele Consiliului județean pentru protecția mediului, Balázs Dániel, elev la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, în clasa XI-a la profilul „Protecția Mediului”.
Potrivit acestuia, obiectivul „Map make” constă în monitorizarea situației actuale privind poluarea din orașul Sfântu Gheorghe:
„Prin acest program vom strânge date privind sursele poluării din oraș, zonele cele mai poluate, dezastrele naturale ce ar putea avea loc, cauzele acestora, traseele ce pot fi utilizate în caz de dezastre naturale. Pe această cale, facem apel către toți cei preocupați de protecția mediului, să ni se alăture și să ne trimită poze, documentare, analize de teren legate de poluarea din oraș. Deja, jumătate din hartă este realizată, dar îi așteptăm alături de noi pe toți cei interesați de protecția mediului. Vom încerca să marcăm pe hartă locurile în care sunt terenuri lăsate în paragină, în care au fost inundații, alunecări de teren, păduri sau porțiuni distruse din cauza condițiilor meteo foarte rele, potențialele riscuri, activitatea animalelor și nu numai și vom folosi aceste date în toate activitățile și demersurile pe care le vom organiza.”- a spus Balázs Dániel.
Acesta a menționat că la conferința de astăzi au fost invitați reprezentanți ai Direcției Silvice, dar și reprezentanți ai „Crucii Roșii”- filiala Covasna.
„Consiliul județean pentru protecția mediului” a fost înființat la finele anului trecut, de un grup de elevi de la Liceul „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Tinerii studiază la clase de protecția mediului și și-au propus, astfel, conștientizarea tinerilor de vârsta lor și a populației județului, în general, asupra importanței protecției mediului.
„Scopul Consiliului constă în protejarea mediului, discutarea și soluționarea problemelor actuale ale mediului înconjurător, prin realizarea de campanii, organizarea de programe de dezvoltare a membrilor noștri, prin legături cu organizații non-guvernamentale, dar și cu instituții şi cu elevii și studenţii județ și din alte județe. Ne propunem să derulăm campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța protecției mediului, stabilirea unor măsuri pentru rezolvarea problemelor actuale din această sferă. Să acționăm ÎMPREUNĂ PENTRU UN MEDIU MAI CURAT.”- a spus Balázs Dániel.
Detalii despre activitatea Consiliului pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://consiliul-protectia-mediului-jud-covasna.webnode.ro/.
Ana Ciorici Costache