Un singur fermier din județ s-a înscris, momentan, în programul guvernamental prin care producătorii agricoli din România vor fi susținuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), însă numărul solicitanților ar putea crește, conform conducerii Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.

Directorul instituției, ing. Könczei Csaba, a declarat că faptul că un fermier s-a înscris în acest program este de bun augur, în condițiile în care județul nostru nu are tradiție în cultivarea roșiilor și mai ales în cultivarea acestora în spații protejate.  Potrivit directorului, solicitantul a optat pentru a livra pe piață roșiile în perioada noiembrie – decembrie. Aceeași sursă a afirmat că numărul solicitanților ar putea crește, întrucât și alți fermieri din județ și-au manifestat interesul pentru program.

„Avem un singur fermier înscris în programul <<Susținere tomate, 2017>>. Acesta a optat pentru livrarea roșiilor pe piață în ciclul doi – noiembrie – decembrie. În fiecare an, extrasezonul este ianuarie, februarie, martie, aprilie, mai sau noiembrie, decembrie. Acest fermier a optat, având în vedere condițiile meteo de aici, să planteze undeva în august – septembrie și să livreze în noiembrie – decembrie (a.c.). Eu sunt mulțumit și că avem un singur solicitant, deoarece producția de tomate, mai ales în spații protejate, la noi, nu este ceva consacrat, este ceva inedit, să zicem așa (…). Din informațiile noastre, încă șase fermieri din județ sunt interesați de acest program, astfel că ne așteptăm la o creștere a numărului solicitanților.” – a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul (DAJ) Covasna, Konczei Csaba.

Despre programul „Susținere tomate, 2017”

Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor, în cadrul programului „Susținere tomate, 2017” este de 13.481,4 lei/ beneficiar/an – sumă care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, „însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente”- conform informațiilor postate pe site-ul Guvernului, www.gov.ro.

Condiții de eligibilitate

Potrivit aceleiași surse, pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată „Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Când se acordă subvenția?

Potrivit directorului DAJ Covasna, Konczei Csaba, subvenția va fi acordată în momentul în care solicitanții au făcut dovada  valorificării producției, în perioadele prevăzute în program.

Acesta a precizat că fermierii interesați de programul „Susținere tomate, 2017”, se pot prezenta, în continuare, la sediul DAJ Covasna, pentru a se înscrie.

„Oricine poate să depună dosarele, să se înscrie în program, în continuare, dar respectând condițiile  și, de exemplu, cine a optat pentru ciclul de primăvară, deci pentru extrasezonul până în mai, a avut dreptul să depună cererile până în 15 iunie. Cei interesați se mai pot prezenta la DAJ Covasna pentru a se înscrie în program, urmând ca apoi să parcurgem următorii pași.” – a spus directorul DAJ Covasna.

Se anunță un an bun, pentru culturile agricole din județ

Directorul Könczei Csaba a declarat că, momentan, celelalte culturi agricole din județ arată foarte bine.

„Acum, per moment, culturile agricole din județ arată foarte bine. Am avut precipitații destule și nu a fost nicio problemă în acest sens. Avem umiditate în sol la nivel spre optim și deocamdată, culturile arată bine. În câteva zile va începe treieratul la cerealele de toamnă. Toate  semnele duc spre un sezon bun, spre foarte bun, în momentul actual.” – a spus directorul Könczei Csaba.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail