Aproximativ 260 de cereri pentru ajutorul de minimis acordat crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, au fost înregistrate, în județul Covasna, conform datelor Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ).
Campania de depunere a solicitărilor pentru schema de minimis s-a încheiat la finele lunii august (a.c.).
„După calculele mele, am ajuns la nivelul pe care l-am preconizat. S-au depus circa 259-260 de cereri, la nivelul județului.”- a declarat, ieri, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului (DAJ) Covasna, ing. Könczei Csaba.
Cele aproximativ 260 de solicitări au fost depuse pentru circa 80.000 de oi.
„Cei 259- 260 de fermieri au solicitat subvenție pentru circa 80.000 de oi. În registrele de la DSV (Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) și APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), județul Covasna are 155.000 de oi, deci am ajuns să avem cereri pentru cam 60% din efectivul de oi (…).” – a declarat directorul.
Potrivit acestuia, solicitanții vor putea primi subvenția în cursul anului viitor.
„În momentul în care (solicitantul – n.r.) face dovada comercializării, vânzării lânii, oficial (…), va primi un leu pe kilogramul de lână comercializată, în afara prețului lânii negociat.”- a declarat .
Mai exact, pentru obținerea sprijinului până la data de 1 iulie 2018, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea programului de susținere a crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, au obligația să depună la direcțiile județene pentru agricultură, documente justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținută: factura/ fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.
Schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, prevăzută în Hotărârea de Guvern nr. 500/2017, a fost aprobată în data de 13 iulie (a.c.), sprijinul fiind acordat crescătorilor de ovine, persoane fizice, care dețin atestat de producător, valabil până la data plății ajutorului de minimis, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor.
Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții, și este de 1 leu/kg lână comercializată. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranșă anuală aferentă anului de cerere.
Ana Ciorici Costache