Programul „Carduri comunitare”, iniţiat de Fundaţia Comunitară Covasna pentru susţinerea iniţiativelor locale, a fost extins începând de joi şi în municipiul Târgu Secuiesc, al patrulea oraş din judeţ cooptat în proiect.
Programul are la bază o reţea de magazine care acordă discounturi pentru mărfurile cumpărate de utilizatorii cardurilor şi virează bani în Fondul comunitar, respectiv într-un cont special destinat finanţării proiectelor locale.
Conducerea fundaţiei a declarat că, în prezent, în judeţul Covasna, sunt peste 15.000 de utilizatori ai acestor carduri, iar fiecare trecere pe la casa de marcat aduce, în medie, câte un leu în contul comunitar.
Din banii strânşi în acest an s-au acordat opt burse pentru copii şi tineri talentaţi, se vor finanţa şapte proiecte în cadrul programului „Fii activ pentru Covasna”, precum şi o serie de excursii în judeţ la care vor participa peste 1000 de copii.
În perioada verii, respectiv în perioada iulie-septembrie a.c. s-au adunat peste 46.000 de lei, iar decizia privind utilizarea banilor se va lua luna aceasta pe baza propunerilor venite din partea cetăţenilor.
Directoarea fundaţiei, Bereczki Kinga a declarat pentru AGERPRES că programul „Carduri comunitare” îşi propune să dezvolte „patriotismul local” şi ideea de „consumator responsabil”, fiind gândit şi pentru a da „o mână de ajutor” întreprinzătorilor locali care comercializează preponderent produse autohtone.
„A cumpăra produse fabricate în judeţ înseamnă a ajuta micii întreprinzători locali să supravieţuiască, dar şi să păstreze locurile de muncă ale angajaţilor şi chiar să crească numărul acestora. Adică, să îţi ajuţi vecinii, prietenii, conjudeţenii”, a spus Bereczki Kinga.
Programul „Carduri comunitare” a fost lansat în vara anului 2011 şi este activ în oraşele Sfântu Gheorghe, Baraolt şi staţiunea Covasna. Din banii colectaţi în anii anteriori s-au amenajat şi câteva parcări pentru biciclete în municipiul Sfântu Gheorghe, au fost achiziţionate mese de ping pong, precum şi aparate de sport care au fost amplasate în cartiere.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES