Fundaţia Diakonia din Sfântu Gheorghe şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Covasna vor derula la Întorsura Buzăului un program de informare, comunicare şi educare a tinerilor cu privire la persoanele cu handicap, în scopul acceptării şi integrării mai facile a acestora din urmă în societate.
Directorul fundaţiei Diakonia, Makkai Peter a declarat ieri pentru AGERPRES că până la sfârşitul acestui an mai multe grupe de elevi din Întorsura Buzăului se vor întâlni cu tineri de vârsta lor care au diverse probleme fizice ori mentale şi vor derula activităţi comune. De asemenea, vor participa la vizionări de filme şi vor avea discuţii cu medici, sociologi şi psihologi pe teme legate de bolile şi greutăţile cu care se confruntă persoanele cu handicap.
Astfel de acţiuni au mai avut loc anul acesta şi în oraşele Sfântu Gheorghe, Baraolt, Târgu Secuiesc şi Covasna.
Makkai Peter a menţionat că proiectul a pornit de la un studiu efectuat în urmă cu câţiva ani în rândul elevilor care a relevat că aproximativ 80% dintre aceştia nu cunosc problemele cu care se confruntă oamenii cu handicap, nu ştiu cum trăiesc, cum se descurcă în viaţa de zi cu zi, prin urmare nici nu-i pot înţelege, iar scopul proiectului este de a-i determina să fie deschişi şi cooperanţi, să aibă o „atitudine sănătoasă” faţă de aceste persoane, nu de milă sau de respingere.
„Reacţiile de până acum au fost foarte pozitive şi cred că am găsit vârsta cea mai potrivită pentru a transmite aceste informaţii şi a sensibiliza tinerii. În urma acestor acţiuni am reuşit să selectăm un număr important de voluntari pentru programele destinate persoanelor cu dizabilităţi”, a spus Makkai Peter.
Acesta consideră că integrarea în societate a persoanelor cu handicap va depinde foarte mult pe viitor de schimbarea mentalităţilor şi eliminarea prejudecăţilor, prin urmare Fundaţia Diakonia va continua şi anul viitorul acest program intitulat în mod sugestiv „Acceptă-mă”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES