Întrunit în ședința ordinară, Consiliul Județean Covasna a adoptat joi, 29 septembrie, o serie de hotărâri privind rectificarea bugetului propriu și al instituțiilor publice de interes județean, precum și privitoare la modernizarea drumurilor județene, la construirea pistelor de biciclete pe șosele din afara localităților și la casele de tip familial.
În ultimii trei ani, din cauza pandemiei de COVID-19, dezvoltarea sistemului de sănătate a devenit prioritară. Astfel, o bună parte din bugetul instituției a fost alocată constant în această direcție. „Acum, am majorat bugetul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, cu suma de 391 mii lei, din care 331,5 mii lei provin din venituri extrase din contractele încheiate cu casele de asigurări sociale și 9,5 mii lei, din sponsorizări. Aceste sume vor fi utilizate pentru asigurarea alocației de hrană, respectiv pentru achiziționarea de aparatură medicală. Totodată, au solicitat 50 mii lei atât la partea de venituri, cât și la cheltuieli pentru proiectul „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19” finanțat din POIM”, ceea ce li s-a și aprobat” – a detailat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
În ședința de joi, au fost votate câteva hotărâri privind trei drumuri județene ce urmează a fi reabilitate din fonduri guvernamentale. S-a aprobat devizul general actualizat, respectiv hotărârile privind asigurarea finanțării pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre modernizarea unei porțiuni de drum județean, de 2,35 km, în comuna Valea Crișului (DJ121A). Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 9,4 milioane de lei, din care 8,54 milioane vor fi asigurate din bugetul de stat, în timp ce restul sumei va fi acoperită de Consiliul Județean.
În comuna Bixad, va fi reabilitat podul de peste Râul Olt și va fi modernizat DJ113, care leagă drumul național cu Gara CFR Bixad, pe o porțiune de 1,7 km. Valoarea totală a investiției se ridică la 14,8 milioane de lei. Din bugetul de stat, vor fi alocate 9,93 milioane de lei, restul sumei fiind completată din bugetul județului.
O altă lucrare este modernizarea unei porțiuni de 800 m din DJ121E, care leagă satul Angheluș cu Halta CFR Angheluș. Valoarea acestor lucrări este de 3,7 milioane de lei, din care, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, vor fi asigurate 2,45 de milioane de lei, suma ce rămâne de completat provenind din bugetul județului.
De asemenea, în ședința ordinară de joi, au fost aprobate nota conceptuală și tema de proiectare pentru „Sepsi-Track”, o pistă de bicicliști care urmează a fi construită. Traseul în plan pornește din Municipiul Sfântu Gheorghe, drumul național DN13E, și străbate comunele Reci, Ghidfalău, Bodoc, Malnaș, Micfalău și Bixad. „Dorim să creăm o pistă pentru bicicliști de 46,2 km, care va oferi un teren sigur pentru toată lumea. Eu însumi am parcurs acest traseu și pot să vă asigur că pista de biciclete le va oferi bicicliștilor posibilitatea de a vedea peisaje pe care nu le-am putea vedea din mașină. Mai avem încă un drum lung de parcurs, dar vom face tot ce ne stă în putință pentru a le oferi locuitorilor din Județul Covasna o pistă de bicicletă de bună calitate” – a subliniat la rândul său vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István Barna.
Pentru aceste piste de biciclete, Consiliul Județean Covasna va finanța partea de proiectare, însă pentru execuția lucrărilor, se vor atrage fonduri externe.
Tot în cadrul ședinței de joi, s-a aprobat asocierea Județului Covasna cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna (DGASPC) și Fundația SERA ROMANIA, în vederea înființării a două case de tip familial în Municipiul Târgu Secuiesc și în comuna Ghelința.
„Avem o colaborare fructuoasă cu Fundația SERA ROMANIA. Am derulat, în perioada 2009-2022, împreună cu DGASPC Covasna, numeroase proiecte finanțate de aceasta. Acum, am solicitat de la Fundație sprijin în demersurile privind reorganizarea Centrului de plasament „Borosnyay Kamilla” din Târgu Secuiesc. Vom construi împreună două case familiale de câte 12 locuri fiecare. Bugetul total al investiției este de 700.000 euro, din care Fundația SERA ROMÂNIA asigură 500.000 euro, contribuția județului fiind de 200.000 euro” – a explicat președintele Tamás Sándor, care a adăugat că, la sfârșitul investiției, casele vor intra în proprietatea publică a Județului Covasna și în administrarea DGASPC Covasna.
Un alt program, pe cât de nou, pe atât de util și interesant este „Dezvoltarea resurselor umane în domeniul IT”, a cărui realizare și implementare se va face de către Consiliul Județean Covasna în parteneriat cu Municipiul Sfântu Gheorghe și Asociația IT Plus. Este vorba despre un program multianual, în cadrul căruia, orice absolvent de studii superioare va putea efectua studii postuniversitare în domeniul Informaticii și și al Dezvoltării de Software.
„Programul de studii postuniversitare Informatică și Dezvoltare Software reprezintă o oportunitate pentru persoanele care au obținut o diplomă de licență în orice domeniu și își doresc o recalificare în domeniul informaticii – premisa unei posibile viitoare cariere de succes în industria IT. Studenții vor lua parte la un act de învățământ de nivel înalt, oferit de către Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj, cu un contact direct cu mediul de business performant. Anul acesta, vor fi 25 de locuri gratuite pentru cei din Județul Covasna” – a punctat vicepreședintele, care a informat că bugetul programului este de 140 de mii lei, din care contribuția Consiliului Județean este de 70 de mii lei.
Biroul de presă al C. J. Covasna