Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care predau disciplina Religie pot să se înscrie la programele de perfecționare dezvoltate, acreditate şi furnizate în cadrul unui proiect POSDRU demarat de Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Profesorii din judeţul nostru – interesaţi să participe – pot aplica online până vineri, 2 octombrie (a.c.). Participanții ar putea beneficia și de o subvenție.

Proiectul cu titlul „Perfecţionarea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care predau disciplina Religie” (proiect POSDRU), demarat în 2014 continuă și anul acesta, cu sesiunea a 3-a de programe de perfecționare. Mai exact, prin intermediul proiectului, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca și Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași vor asigura furnizarea a opt programe de perfecţionare, cu acces gratuit, în urma cărora pot fi obținute  25 de credite: P1: Predarea temelor interdisciplinare la Religie ortodoxă – ciclul gimnazial și liceal; P2: Managementul conflictului ideatic religios – ciclul gimnazial; P3: Managementul conflictului ideatic religios – ciclul liceal; P4: Predarea pozitiv – creativă a Religiei – ciclul primar; P5: Predarea pozitiv-creativă a Religiei – învățământul gimnazial; P6: Predarea pozitiv-creativă a Religiei – învățământul liceal; P7: Realizarea activităților extracurriculare la disciplina Religie prin proiecte ; P8: Utilizarea TIC în predarea Religiei – toate ciclurile de învățământ. De asemenea, va fi realizat şi furnizat un ghid al profesorului debutant, se arată pe site-ul proiectului, www.predareareligiei.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, programele de perfecţionare și Ghidul profesorului debutant sunt destinate cadrelor didactice titulare sau suplinitoare, din toate regiunile de dezvoltare a României: Vest, Nord-Vest, NordEst, Centru, Sud, Sud-Vest, Sud-Est și București – Ilfov, care desfăşoară activităţi în procesul de predare/evaluare a disciplinei Religie. Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca va asigura furnizarea programelor în județele: Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov – București, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vâlcea. Partenerul, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași va asigura furnizarea programelor în județele: Bacău, Botoșani, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

Conform informațiilor postate pe site-ul proiectului, fiecare program va avea alocate 32 de ore pentru activităţi faţă în faţă şi 68 de ore pentru activităţi on-line. Potrivit aceleiași surse, programele de perfecţionare P1 – P8 menţionate anterior, se vor finaliza printr-o evaluare pe parcurs și printr-un examen care va consta în susținerea unui portofoliu în fața unei comisii de evaluare. Ghidul profesorului debutant se va finaliza de către cursanți printr-o evaluare on-line. În urma promovării probelor de evaluare P1 – P8, aferente programelor de perfecționare, se va obţine un atestat de formare continuă a personalului didactic recunoscut de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice (Direcția Generală Management, Resurse Umane și Rețea Școlară).

Subvenție pentru participanți

În cadrul proiectului, participanţii la programele de perfecţionare au posibilitatea de a obţine o subvenţie, sub formă de premiu, în valoare de 1.000 de lei (impozabil) /program, conform metodologiei de acordare a premiilor, publicată pe site-ul web al proiectului la adresa www.predareareligiei.ro. Se precizează că profesorii debutanți pot beneficia de un premiu suplimentar în valoare de 1.000 de lei (impozabil), conform metodologiei de acordare a premiilor, dacă finalizează și Ghidul profesorului debutant.

Înscrierea candidaților

. .

Managerul proiectului, lect. dr. Alin Mihăilă, a declarat că înscrierile pentru Sesiunea a 3-a se realizează în două etape: etapa 1 (on-line) – presupune introducerea unor informaţii şi încărcarea unei adeverinţe în aplicaţia disponibilă pe site-ul web al proiectului, www.predareareligiei.ro;etapa a doua – presupune depunerea dosarului de înscriere la Registratura Universității, personal sau prin servicii de curierat rapid. Depunerea dosarului se va realiza doar după ce datele introduse în aplicaţia disponibilă pe site-ul web al proiectului, au fost validate de echipa de management a proiectului.

Candidații din județul Covasna vor depune dosarele la registratura Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.

„Înscrierile au început în data de 16.09.2015 și se finalizează în 02.10.2015 pentru înscrierile on-line și 06.10.2015 pentru transmiterea dosarelor”, a precizat managerul proiectului.

Pentru formarea unei grupe, numărul minim de participanți este 9 persoane, iar numărul maxim este 18 persoane.

Managerul proiectului, lect. Dr. Alin Mihăilă a menționat că ”până în acest moment, din județul Covasna, două persoane au accesat platforma pentru înscrierea on-line, dintre care doar una a finalizat procedura de înscriere on-line”.

Cursurile vor porni pe măsură ce grupele vor fi formate:

„Momentan nu putem spune cu siguranță când vor începe cursurile, acest lucru depinzând de cât de repede se pot realiza grupele (condiția fiind ca un număr de minimum 9 persoane/locație să aibă dosarul declarat „eligibil” în urma verificărilor pentru Sesiunea a 3-a). Însă, dacă pentru o anumită locație se va putea realiza o grupă înainte de termenul final al înscrierilor (17.10.2015), acea grupă va începe activitatea de perfecționare”, a spus managerul de proiect, lect.dr. Alin Mihăilă.

Acesta a transmis și un mesaj cititorilor noștri interesați să participe la programele de perfecționare din cadrul proiectului:”Sesiunea a treia este din păcate ultima din cadrul acestui proiect, așa că încurajăm pe oricine dorește să se dezvolte atât profesional cât și personal să nu amâne decizia de a investi în propria persoană, pentru a aduce beneficii atât în procesul de formare educațională în care este implicat alături de elevi cât și în viața sa personală”.

Informaţii suplimentare în legătură cu acest proiect pot fi aflate accesând site-ulhttp://predareareligiei.ro/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail