Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care predau disciplina limba română pot să se înscrie, până miercuri, 7 octombrie, la programele de perfecționare furnizate în cadrul unui proiect POSDRU implementat de Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. Participanţii la programele de perfecţionare au posibilitatea de a obţine o subvenţie, sub formă de premiu.

Proiectul cu titlul „Perfecționarea cadrelor didactice care predau limba română în învățământul preuniversitar în evaluarea competențelor de comunicare ale elevilor”, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, continuă cu înscrierile pentru sesiunea a 3-a de programe de perfecționare. Prin intermediul proiectului, Facultatea de Litere, împreună cu Centrul de Formare Continuă, Învățământ la Distanță și cu Frecvență Redusă (CFCID-FR) din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca vor asigura livrarea a șapte programe de perfecţionare (P1: Evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română – ciclul primar (25 de credite, acreditat prin Ordinul MEN nr. 4383/22.08.2014; P2: Evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română – învățământul secundar – 25 de credite, acreditat prin Ordinul MEN nr. 4383/22.08.2014; P3: Evaluarea competențelor de comunicare scrisă în limba română – ciclul primar – 25 de credite, acreditat prin Ordinul MEN nr. 4383/22.08.2014; P4: Evaluarea competențelor de comunicare scrisă în limba română – învățământul secundar – 25 de credite, acreditat prin Ordinul MEN nr. 4383/22.08.2014; P5: Limba română – evaluarea competenței lingvistice la ciclul primar – 25 de credite, acreditat prin Ordinul MEN nr. 4383/22.08.2014; P6: Limba română – evaluarea competenței lingvistice la învăţământul secundar – 25 de credite, acreditat prin Ordinul MEN nr. 4383/22.08.2014; P7: Instrumente TIC care pot fi folosite în evaluare de către cadrele didactice care predau limba română – 25 de credite, acreditat prin Ordinul MEN nr. 4383/22.08.2014). De asemenea, va fi livrat și un ghid al evaluatorului debutant (ce nu are credite), se arată în regulamentul privind selectarea persoanelor pentru participarea la programele de perfecţionare, postat pe site-ul proiectului, http://evro.didacticalimbiiromane.ro/.

 Potrivit aceleiași surse, programele de perfecţionare și Ghidul evaluatorului debutant sunt destinate cadrelor didactice titulare sau suplinitoare, din toate regiunile de dezvoltare a României (Vest, Nord- Vest, Nord-Est, Centru, Sud, Sud-Vest, Sud-Est), care desfăşoară activităţi în procesul de predare/evaluare a limbii române.

Pe site se arată că „Programele de perfecționare P1-P7 menționate se vor finaliza printr-un examen care va consta în susținerea unui portofoliu în fața unei comisii. Ghidul evaluatorului debutant presupune doar parcurgerea materialului de către cursanți și se finalizează printr-o evaluare on-line (nu sunt planificate întâlniri față în față ). În urma promovării probelor de evaluare, aferente programelor de perfecționare, se va obţine un atestat de formare continuă a personalului didactic, recunoscut de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice (Direcția Generală Management, Resurse Umane și Rețea Școlară Națională).”

Subvenție pentru participanți

În cadrul proiectului, participanţii la programele de perfecţionare au posibilitatea de a obţine o subvenţie, sub formă de premiu, în valoare de 1000 de lei (impozabil)/program, conform metodologiei de acordare a premiilor, publicată pe site-ul web al proiectului la adresa evro.didacticalimbiiromane.ro/. Potrivit aceleiași surse, ”profesorii debutanți pot beneficia de un premiu suplimentar în valoare de 1.000 de lei (impozabil) dacă parcurg și finalizează și Ghidul evaluatorului debutant”. În cea de-a III- a sesiune există posibilitatea ca un candidat să recomande o altă persoană – cadru didactic debutant – care dorește să participe la cursul „Ghidul evluatorului debutant”, se mai arată pe site-ul proiectului.

Conform aceleiași surse, înscrierea candidaţilor se va realiza în două etape:  etapa 1 (on-line) – presupune introducerea unor informaţii şi încărcarea unei adeverinţe în aplicaţia de pe site-ul web al proiectului, evro.didacticalimbiiromane.ro/; etapa a doua – presupune depunerea dosarului de înscriere, personal sau prin servicii de curierat rapid (la adresa: Registratura Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1400084, Cluj-Napoca, judeţul Cluj, România). Depunerea dosarului se va realiza doar după ce datele introduse în aplicaţia de pe site-ul web al proiectului au fost validate de către echipa de management a proiectului.

Ziua de 07.10.2015, este ultima  pentru finalizarea înscrierilor on-line, iar 09.10.2015 este ultima zi de înregistrare a dosarelor la Registratura Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca), sesiunea 3.

. .

Rezultatele etapei de selecţie vor fi afişate pe site-ul web al proiectului: evro.didacticalimbiiromane.ro/ . Numărul de locuri eligibile pentru o grupă este de minimum 9 şi de maximum 18 participanţi pentru programele P1-P7.

Trebuie știut că locaţia de livrare pentru programele de perfecționare la P1-P7, sesiunea a 3-a, va fi Cluj-Napoca. În regulament se precizează că în cadrul celei de a III-a sesiuni se pot înscrie candidați din toate judetele, dacă aceștia își manifestă disponibilitatea de a urma programul la Cluj-Napoca și de a suporta costurile de transport, cazare, masă.

Pentru Ghidul evaluatorului debutant, numărul de locuri eligibile pentru o grupă este de aproximativ 10 participanți.

Regulamentul și alte informații importante în legătură cu acest proiect pot fi accesând site-ul: http://evro.didacticalimbiiromane.ro/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail