Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care predau disciplina Religie pot participa la programele de formare dezvoltate, acreditate şi furnizate în cadrul unui proiect POSDRU demarat de Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Profesorii din judeţul nostru – interesaţi să participe – se pot preînscrie până în data de 8 octombrie (a.c.).

Proiectul cu titlul „Perfecţionarea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care predau disciplina Religie” (proiect POSDRU), demarat de Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, vizează îmbunătăţirea competenţelor profesionale a 1.560 cadre didactice care predau disciplina Religie în învăţământul preuniversitar – la toate cultele prevăzute în curriculum-ul naţional –în predarea conţinuturilor de învăţare proprii disciplinei. Se urmăreşte profesionalizarea, creșterea competitivității și atractivității disciplinei și alinierea modului de predare a Religiei la standardele educaționale europene.

Astfel, conform informaţiilor postate pe site-ul http://predareareligiei.ro/, în cadrul proiectului vor fi dezvoltate, acreditate şi furnizate opt programe de perfecţionare (P1: Predarea temelor interdisciplinare la Religie ortodoxă – ciclul gimnazial și liceal; P2: Managementul conflictului ideatic religios – ciclul gimnazial; P3:Managementul conflictului ideatic religios –ciclul liceal; P4:Predarea pozitiv-creativă a Religiei – ciclul primar; P5: Predarea pozitiv-creativă a Religiei – ciclul gimnazial; P6: Predarea pozitiv-creativă a Religiei – ciclul liceal;
P7: Realizarea activităților extracurriculare prin proiecte – toate ciclurile;
P8: Utilizarea TIC în predarea Religiei), cu acces gratuit. De asemenea, va fi realizat şi furnizat un ghid al profesorului debutant.

Potrivit aceleiaşi surse, programele proiectului vor fi livrate în toate județele României; livrările se vor face într-o locație/județ (de obicei în reședința de județ). Trebuie precizat că din proiect nu se pot asigura cheltuielile de transport ale participanților. Pentru formarea unei grupe, numărul minim de participanți este 9 persoane iar numărul maxim este 18 persoane.

 Fiecare program va avea alocate 32 de ore pentru activităţi faţă în faţă şi 68 de ore pentru activităţi on-line. Cele 32 de ore faţă în faţă se vor derula în cadrul a două întâlniri, fiecare cu o durată de două zile, 8 ore/zi, în zilele de sâmbătă şi duminică (duminica, întâlnirile vor începe de la ora 12.00), în timpul semestrelor aferente anului şcolar sau în zilele săptămânii, în timpul vacanţelor şcolare. Orele on-line aferente programelor se vor derula înainte de cele două întâlniri faţă în faţă. Din cele 32 de ore faţă în faţă, ultimele 3 ore sunt dedicate evaluării finale a competenţelor participanţilor.

„Proiectul oferă sprijin pentru formarea continuă a cadrelor didactice prin acordarea unui premiu în valoare de 1.000 lei (impozabil) şi prin acordarea unui premiu suplimentar în valoare de 1.000 lei impozabil pentru persoanele asistate la debutul în carieră care participă la cel puţin un program de perfecţionare furnizat în cadrul proiectului”, se mai arată pe site-ul amintit.

Momentan se pot face preînscrieri la programele de perfecționare din cadrul proiectului, completând formularul disponibil pe site-ul: http://predareareligiei.ro.

Managerul de proiect, lect. dr. Alin Mihăilă, ne-a spus ieri că preînscrieri pentru participarea la programele de formare se pot face până în data de 08.10.2014 iar înscrierile încep din data de 09.10.2014. Acesta a transmis şi un mesaj celor interesaţi să participe: „Fiecare program are 100 de ore (32 de ore față în față și 68 de ore on-line). În momentul în care alegeți să urmați un program în cadrul proiectului PREL vă rog: să conștientizați că veți avea de muncit fiecare oră din cele 100; să analizați dacă programul vă permite să alocați cel puțin 100 de ore pentru participarea în cadrul proiectului PREL. Dacă veți fi cursant în cadrul proiectului PREL vă asigur: că veți munci mult, chiar foarte mult, iar cunoștințele acumulate vor fi pe măsură; că veți stăpâni metode de predare care să facă ora de religie interactivă și atractivă; că veți avea acces la multe materiale didactice care se pot folosi direct la clasă”, a spus managerul de proiect. Acesta a precizat că „prin exemplele date în exercițiile din cadrul programelor se dorește să se arate că prin iubire putem crește armonios”.

Informaţii suplimentare în legătură cu proiectul PREL pot fi aflate accesând site-ul http://predareareligiei.ro/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail