Formarea profesională a persoanelor aflate în evidenţa instituţiei constituie una dintre cele mai importante activităţi desfăşurate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna. În acest sens, Agenţia încearcă să depună diverse proiecte şi să încheie parteneriate cu instituţii similare din ţară, dar şi cu parteneri din străinătate.
În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc ieri, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a menţionat că în momentul de faţă pregătesc un proiect pe care intenţionează să îl depună, pe programele Leonardo Da Vinci, ce are ca scop îmbunătăţirea capacităţii personalului propriu al instituţiei de a se implica în formarea profesională. Potrivit lui Kelemen Tibor, Agenţia Covasna a încheiat un parteneriat cu AJOFM Vrancea, pentru acest proiect, dar şi cu parteneri din străinătate.
„Partenerii noştri străini sunt din Italia – „Italia forma”, o societate de consultanţă – şi doi parteneri din Ungaria – Camera de Comerţ şi Industrie din Békés, respectiv Societatea Comercianţilor şi Antreprenorilor din Békéscsaba. Ambele au o experienţă deosebită în proiectele Leonardo da Vinci, dar au şi expertiza de a transmite posibilităţile de regândire, atât în relaţia noastră cu şomerii în domeniul antreprenorial, să putem să creştem şansele acestora, cât şi pentru formarea profesională a celor care sunt chiar aşteptaţi în Ungaria, să lucreze”, a mai spus Kelemen Tibor.
46 de programe de formare profesională în acest an
În ceea ce priveşte situaţia activităţii de formare profesională, directorul executiv al AJOFM a precizat că Agenţia şi-a propus să organizeze, anul acesta, 46 de programe de formare profesională, în 30 de ocupaţii, pentru un număr de 920 de şomeri. Dintre acestea, 21 de cursuri se vor organiza prin intermediul furnizorilor de formare profesională autorizaţi, 11 prin Centrul Regional de formare profesională din Braşov, iar 14 cursuri prin centrul propriu al Agenţiei, respectiv cu angajaţii AJOFM Sibiu, cu care instituţia covăsneană este împlicată într-un proiect comun, proiectul PIFAN. Potrivit lui Kelemen Tibor, ocupaţiile în care vor fi organizate cursuri sunt: agent de securitate, asfaltator, barman, brutar, bucătar, comercianţi, vânzători mărfuri alimentare, contabil, dulgher, tâmplar, parchetar, frizer, coafor, manichiurist, îngrijitor bolnavi la domiciliu, inspector resurse umane, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, lucrător în comerţ, lucrător în creşterea animalelor, lucrător în cultura plantelor, lucrător în structuri pentru construcţii, manageri de proiect, măcelar, montator pereţi din ghips carton, operatori introducere validare date, operatori maşini cu comandă numerică, operatori montaj linii automate, ospătar, sudor, tehnician masor, zidar, pietrar, respectiv zugrav.
Directorul executiv al AJOFM a adăugat că în luna ianuarie a acestui an au început nouă cursuri şi că se doreşte ca până la sfârşitul acestei luni să înceapă cele de dulgher, tâmplar, zugrav, montator pereţi şi plafoane din ghips carton, sudor, barman, competenţe în limba engleză şi zidar, pietrar şi tencuitor. „În momentul de faţă colaborăm pentru domeniul brutar cu patru brutării (…) Am început acest curs de brutar, la solicitarea celor care lucrează în domeniul panificaţiei, care ne spun că au lipsă de specialişti în domeniu”, a mai spus directorul Kelemen Tibor.
Ana Alina Costache