Aparent, viața merge înainte și starea lumii noastre pare stabilă, cu toate că pericolele pândesc de peste tot punând oamenii și popoarele la grele încercări, încât nu o dată avem senzația că ne aflăm pe „nisipuri mișcătoare”, gata să ne scufundăm.

În urmă cu vreo 10-15 ani pe ecranele televizoarelor noastre au început să ruleze filme cu scenarii fantasmagorice despre atacul virușilor. Apoi a început cu adevărat Pandemia COVID-19, care a secerat milioane de ființe umane și aproape doi ani i-a ținut pe oameni în case. În special imaginile venite din China ne-au îngrozit pe toți, făcându-ne să credem că Iadul biblic s-a instalat pe pământ. Și Omenirea a înțeles cât de fragilă și neputincioasă poate deveni în fața unor fenomene catastrofale neașteptate.

Poate de aceea a și apărut sintagma „programare predictivă”, însemnând o anticipare a unor posibile evenimente viitoare și pregătirea (programarea) pentru întâmpinarea lor. Și, după cum vedem, este precum un vis care a doua zi sau în zilele următoare s-ar putea împlini. Și cinematografia nu duce lipsă de proiecții care să lase spectatorii cu sufletul la gură.

Nu s-a sfârșit bine pandemia și a început războiul ruso-ucrainean, însă cu filmele despre război eram de multă vreme familiarizați, așa că n-am fost chiar surprinși, ci mai degrabă consternați de nebunia oamenilor, de ambiția lor de a strica pacea lumii. În acest „domeniu” războiul a devenit un fel de exercițiu periodic în istoria pământenilor, deci nu vom insista, ci ne vom îndrepta atenția spre un alt subiect, un alt tip de război, prevestit de cunoscutul scriitor de romane SF, Isaac Asimov, în cărțile sale despre roboți, de fapt tot o „programare predictivă”, căci, iată, în ultima vreme se discută tot mai mult despre Inteligența Artificială și pericolul ca aceasta să devină o amenințare reală pentru oameni. Cercetările în domeniu progresează în ritm rapid, încât în viitorii 15-20 de ani e posibil ca roboții cu aspect uman să se plimbe printre noi.

În același timp, o parte dintre cercetători își pun întrebarea firească „Ce se va întâmpla când Inteligența Artificială va deveni conștientă de sine însăși și de faptul că este mai capabilă decât omul care a creat-o?” Cu atât mai mult ne întrebăm noi, oamenii obișnuiți, pentru ce suntem „programați”?

Deocamdată tinerii de azi, care s-au născut, cum s-ar spune, „cu telefonul inteligent în mână”, căci se joacă cu el încă din faza de „bebeluș”, la vârsta adolescenței ei devin „experți” în manipularea acestui instrument de informare și comunicare, dar totodată devin și „dependenți” de el, ei trăind mai mult în lumea virtuală decât în cea reală. Sunt „virale”, conform acestui adjectiv atât de des exprimat în mass-media, imaginile cu tinerii care își dau întâlnire la terasă, și, stând unul lângă altul, fiecare își butonează telefonul fără să-i mai pese de restul lumii. Oare astfel de imagini nu-ți dau senzația că suntem „programați”?

Totul ar fi bine, însă când începi să pendulezi între lumea virtuală și cea reală există și posibilitatea de a-ți pierde echilibrul, viața ta devenind ca mersul pe sârmă la înălțime ori a somnambulilor pe acoperișuri. Unii chiar se lasă „duși de val”; sunt destui tineri, și nu doar tineri, care și-au pierdut viața din dorința de a-și face un selfie, pe care apoi să-l posteze pe rețelele de socializare. Să fie aceasta și dintr-un sentiment narcisist sau din dorința de a ieși în evidență, de a câștiga notorietate, uneori chiar cu riscul de a-și pierde viața, cum s-a întâmplat deunăzi cu un blogger care se filma bând o sticlă de alcool, ceea ce i-a și adus sfârșitul.

Suntem cu toții atât de „posedați” de tehnologie, încât nici nu mai avem timp să observăm cum trece viața pe lângă noi. Dar nu vă faceți probleme, după programarea războiului roboților cu oamenii, vom trece la extratereștri sau la colonizarea planetelor, așa că existența noastră va fi din ce în ce mai palpitantă, și vom avea timp din ce în ce mai puțin pentru a trăi liniștiți, căci pentru aceasta nu va mai exista programare, probabil că în cele din urmă, prin grija Inteligenței Artificiale, vom fi „digitalizați” și noi, căci atunci când îngerii dorm, diavolii se trezesc…

Mihai Trifoi

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail