Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România va derula pe parcursul anului viitor un program de formare antreprenorială şi managerială, în care va coopta câteva sute de persoane din mai multe judeţe transilvănene.
Cursurile vor fi gratuite pentru beneficiari şi vor fi organizate în localităţile Târgu Secuiesc pentru judeţele din regiunea Centru, Marghita pentru regiunea Nord-Vest şi Jimbolia în regiunea Vest.
“Obiectivele noastre sunt să ajutăm 540 de persoane din cele trei regiuni să obţină cunoştinţe antreprenoriale şi să poate începe o afacere şi să consiliem în acest domeniu alte 540 de persoane”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Klarik Attila, directorul Fundaţiei LAM din Ilieni, unul dintre coordonatorii proiectului în judeţul Covasna.
În cadrul proiectului a fost realizată şi o anchetă cu privire la cultura antreprenorială din cele trei regiuni şi potenţialul acestora, fiind vizate cu predilecţie oraşele mici şi nu polii urbani de dezvoltare. Aceasta a scos în evidenţă că în Transilvania există un apetit mai mare pentru activitatea antreprenorială în comparaţie cu alte regiuni ale ţării, însă lipsa capitalului, criza economică, fiscalitatea, ambiguitatea legislativă şi lipsa de experienţă în domeniu blochează foarte multe iniţiative. Studiul relevă că cea mai mare înclinaţie spre antreprenoriat se manifestă în rândul bărbaţilor cu studii superioare şi venituri peste media naţională, iar motivaţia o constituie dorinţa de a avea o situaţie materială mai bună şi o mai mare independenţă personală.
Raportul a fost realizat în perioada mai-iunie de Centrul de Cercetare a Relaţiilor Interetnice, un institut de cercetare socială afiliat Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pe un eşantion de 3.021 de persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă din centrele urbane ale celor trei regiuni de dezvoltare, Nord-Vest, Vest şi Centru. De asemenea, au fost intervievaţi 1.012 întreprinzători şi manageri de IMM, iar concluziile au fost că aproape 20% dintre firme nu au planuri de afaceri pe termen lung şi că principalele obstacole pe care le întâmpină sunt lipsa de capital, dobânzile prea mari la credite, birocraţia şi politica fiscală excesivă. Deşi 40% dintre antreprenori apreciază că situaţia actuală a firmei este mai proastă decât anul precedent, majoritatea au o atitudine pozitivă faţă de viitor, mai exact unul din trei consideră că situaţia se va îmbunătăţi anul ce vine sau în cel mai rău caz va rămâne tot aşa, mai relevă acest studiu.
Proiectul intitulat “Model integrat de dezvoltare antreprenorială în centrele urbane din trei regiuni de dezvoltare din Transilvania”, iniţiat de Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România are o valoare de două milioane de euro şi va fi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES