Lucrările agricole în câmp, precum pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară şi tratamentele fito-sanitare, se vor desfăşura în ansamblu în condiţii relativ bune, cu excepţia zilelor în care se vor semnala precipitaţii, relevă prognoza publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 3 aprilie 2020.

Conform estimărilor de specialitate, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvaniei şi nordul Banatului.

La nivel general, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, şi vestul Munteniei, respectiv izolat în nord-vestul Moldovei.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, pe durata următoarelor zile, procesele de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile vegetative se vor desfăşura uşor mai lent.

De asemenea, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile semănate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

La culturile de orz şi grâu de toamnă semănate la momentul optim se va parcurge perioada de înfrăţire (30-100%) şi alungirea tulpinii (10-30%). În acelaşi timp, la culturile înfiinţate tardiv va fi vorba despre apariţia frunzei a treia şi de înfrăţire (60-100%).

Potrivit agrometeorologilor, sub aspect fenologic, la cultura de rapiţă se vor menţine fazele de dezvoltare a aparatului foliar (9-17 frunze) şi alungirea tulpinii (10-15%), în timp ce în majoritatea plantaţiilor pomicole se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea.

Pentru viţa-de-vie va continua faza de „plâns”, izolat fiind posibilă declanşarea înmuguririi, în cea mai mare parte a podgoriilor, se precizează în prognoza de specialitate.

Din punct de vedere meteorologic, după ce la începutul intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire accentuată a vremii, în aproape toată ţara.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2 şi 15 grade Celsius, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind cuprinse în 1 grad şi 6 grade. În restul intervalului, valorile medii diurne vor oscila între -1 grad şi 8 grade, cu temperaturi mai scăzute cu până la 4 grade Celsius, comparativ cu mediile climatologice.

Totodată, pe întreg teritoriul agricol, temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3 şi 20 de grade Celsius, iar minima se va situa între -4 şi 10 grade Celsius, local producându-se brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.

Pe parcursul zilelor următoare, meteorologii susţin că este posibilă apariţia precipitaţiilor, predominant sub formă de ploaie, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului pe întreg teritoriul agricol.

În zilele cele mai reci vor fi posibile şi precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), avertizează specialiştii ANM.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail