Pentru a veni în sprijinul elevilor din clasele a a XII-a şi VIII-a care învaţă în unităţile de învăţământ din judeţul Covasna, în sensul evaluării conoştinţelor însuşite până în momentul de faţă, din materiile la care vor susţine examene în vara acestui an, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) organizează simulări pentru examenul de Bacalaureat, ce au loc în această săptămână, şi pentru examenul de Evaluare Naţională, care se vor ţine în cursul săptămânii viitoare.
Astfel, elevii claselor a XII-a vor susţine mâine simularea probei de lb. română, scris, urmând ca joi, 7 februarie, să îşi probeze cunoştinţele acumulate la matematică (elevii de la secţiile reale şi liceele tehnologice) sau la istorie (cei care învaţă la filiera umană). Ultima probă, simularea la lb. maghiară, va avea loc vineri, 8 februarie.
Inspectorul şcolar general adjunct din cadrul IŞJ Covasna, prof. Rădiţa Palela, ne-a spus că la simulările pentru examenul de Bacalaureat vor lua parte 1.981 de elevi din seria curentă, însă „uşa este deschisă” şi pentru elevii seriilor anterioare. Elevii claselor a XII-a vor susţine „examenul” în liceul în care învaţă, aceştia urmând să fie repartizaţi în clase, în ordine alfabetică, câte unul în bancă, fiind supravegheaţi de cadre didactice. Excepţie fac elevii care învaţă la Liceul de Artă „Plugor Sandor” din Sf. Gheorghe, care, datorită faptului că sunt în număr foarte mic, vor susţine examenul în centrul de examen de care aparţin, respectiv la Liceul „Mikes Kelemen”.
Simulările pentru Evaluarea Naţională la care vor participa 1.926 de elevi de clasa a VIII-a au loc săptămâna viitoare, începând de marţi, 12 februarie, zi în care elevii vor fi testaţi la Limba şi Literatura Română, şi vor continua miercuri, 13 februarie, cu proba de matematică, care va fi urmată de cea din lb. şi literatura maghiară, ce va fi susţinută joi, 14 februarie. „Elevii vor susţine examenele în Centrele financiare de care aparţin, astfel încât toţi să susţină exemenele în aceleaşi condiţii. Ei se vor obişnui cu spaţiul destinat susţinerii examenului, plus că evaluarea lucrărilor se va face în centre de evaluare. La nivelul Inspectoratului dorim să realizăm o evaluarea obiectivă şi am comasat astfel încât în centrele de evaluare să fie în jur de 200 de lucrări”, a menţionat inspectorul şcolar general adjunct, prof. Rădiţa Palela.
Potrivit acesteia, coordonarea simulării la Bacalaureat şi la Evaluarea naţională va fi realizată de directorii unităţilor şcolare care vor fi şi responsabilii acestui proces.
Maria Graur