Profesoara de fizică şi chimie, Mihaela Blănaru, nu poate fi sancţionată, deoarece nu a fost respectată procedura de depunere a cererii de sancţionare.

În conferinţa de presă de ieri, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma a explicat că decizia de sancţionare şi de desfacere a contractului de muncă al profesoarei, trebuia luată de către direcţiunea colegiului sau de 2/3 dintre membrii Consiliului de Administraţie (CA) şi nu de către un singur membru al CA, aşa cum s-a întămplat. Cererea înaintată trebuia să conţină fraza: „În numele a 2/3 din rândul membrilor Consiliului de Administraţie, solicităm sancţionarea doamnei Blănaru Mihaela prin desfacerea contractului de muncă”, pentru a fi corectă din punct de vedere procedural.

Faptul că pe cerere nu  a fost  stipulat că  2/3 dintre membrii CA sunt de acord cu sancțiunea propusă,  a constituit viciu de procedură, astfel că  doamna profesor  a rămas în continuare la catedră. „ISJ nu are rolul de a lua decizii în acest sens, ci de a viza sau nu hotărârea CA. Metodologia scrie foarte clar: dacă există viciu de procedură atunci decizia se anulează. Noi nu am spus să anuleze măsura luată împotriva doameni profesor Blănaru ci am respins decizia luată de CA, datorită faptului că nu s-a respectat procedura”,  a declarat şefa ISJ.

Dacă ISJ ar fi aprobat cererea neconformă, profesoara inculpată ar fi putut ataca  decizia în instanţă, iar pe fondul viciului de procedură aceasta ar fi putut câştiga procesul, indiferent de faptele şi acţiunile pntru care aceasta a fost inculpată.

Totodată, Keresztely Irma a precizat că din cauza descentralizării, ISJ nu poate să se autosesizeze în cazuri de genul acesta, deoarece profesoara este angajata colegiului şi nu a Inspectoratului.

Directorul CNMV nu a vrut să mai depună încă o cerere de sacţionare

Inspectorul şef al ISJ a sugerat conducerii Colegiului Național Mihai Viteazul să revină asupra deciziei de sancționare a profesoarei Mihaela Blănaru, cu desfacerea contractului de muncă,  însă directorii instituţiei, Luminiţa Costea şi Maria Băilă au refuzat acest lucru, pe fondul birocraţiei, şi au ales să îşi depună demisiile la Inspectoratul Şcolar. În urma unor discuţii cu ISJ, cele două şi-au retras demisiile în urmă cu puţin timp. „Am recomandat conducerii unităţii de învăţământ să reia procedura, dar  au refuzat, pentru că efectiv este foarte apăsător să investeşti atâta timp şi echipă pentru a face toate demersurile. (…) Am avut multe întâlniri cu directoarele liceului şi, cu sprijinul Consiliului profesoral, am reuşit să le convingem să-şi retragă demisiile (…) Argumentul meu a fost că atunci când îţi asumi o responsabilitate o duci până la capăt, nu arunci prosopul alb şi abandonezi când apare o problemă”, a afirmat Keresztely Irma.

Înspectorul şef  a mai precizat că nu susţine prezenţa profesorilor agresivi în sistemul de învăţământ covăsnean şi a remarcat că echipa managerială de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” este foarte bună.

Doamna profesor Blănaru a fost acuzată în luna decembrie a anului  trecut de către un elev de gimnaziu că l-a agresat. În timp ce Consiliul de Administraţie întocmea dosarul şi cererea pentru sancţionarea acesteia, un alt elev de gimnaziu a acuzat-o pe doamna Blănaru de agresiune, de data aceasta la baza declaraţiei elevului stând o filmare video a camerelor de luat vederi de pe coridoarele  colegiului.

Maricela Dan 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail