Cel de-al 37-lea volum aniversar, apărut în Colecția „Profesioniștii noștri”, la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, este închinat profesorului universitar, istoricului și arhivistului Corneliu-Mihail LUNGU, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, fost vicepreședinte al Secției de Istorie a acestei instituții, formator de specialiști și cercetători atent a ceea ce presupune și ascunde înlăuntrul ei Ființa concretă a documentelor de arhivă.

Prof. univ. dr. CORNELIU-MIHAIL LUNGU şi-a identificat cea mai mare parte din viaţă şi activitatea profesională cu instituţia Arhivelor Naţionale. În perioada 1970-2007 a parcurs, treaptă cu treaptă, traseul unei strălucite cariere profesionale, de la arhivist stagiar la director general al Arhivelor Naţionale ale României. Istoria acestei instituţii va consemna numeroasele sale realizări pe tărâmul arhivisticii româneşti, iar bibliografia istorică românească menţionează, la loc de cinste, volumele publicate şi coordonate de profesorul LUNGU, precum şi studiile şi articolele apărute în publicaţii străine şi naţionale. Ne aflăm, iată, în faţa unei cariere de excepţie: aproape 40 de ani în cadrul Arhivelor Naţionale, peste două decenii în învăţământul universitar românesc și, din nou, în domeniul arhivisticii, la Societatea „ Stefadina” din București.

Volumul aniversar (îngrijit de către dr. Ioan Lăcătușu, dr. Mihai Nicolae, conf. univ. dr. Tudor Rățoi, dr. Magdalena Albu) începe cu secțiunea Prolegomene, cititorii având posibilitatea să parcurgă o serie de informații despre autor, formulate de personalități apropiate sufletului acestuia: ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul BanatuluiUnui fiu al Istoriei; prof. univ. dr. Ioan Scurtu – Amintiri şi reflecții privind colaborarea mea cu Corneliu-Mihail Lungu; dr. Ioan LăcătușuDe la 70 la 80 de ani, aceleași simțăminte; conf. univ. dr. Tudor Rățoi – Profesorul Corneliu-Mihail Lungu, la 80 de ani.

Cunoscutul capitol din volumele apărute în Colecția „Profesioniștii noștri” – Mărturii de suflet la ceas aniversar – cuprinde mesaje, mărturii și aprecieri de suflet semnate de personalități ale mediului academic, arhiviști, muzeografi, cercetători, texte de o mare frumusețe și profunzime, a căror titluri vorbesc convingător despre conținutul și mesajul lor: Corneliu-Mihail Lungu arhivist, istoric și profesor (Ion Solcanu), Profesorul Corneliu-Mihail Lungu – un model (Nicolae Noica), Corneliu-Mihail Lungu – un profesionist în adevăratul sens al cuvântului (Florin Bengean), Corneliu-Mihail Lungu, la 80 de ani. O viață dedicată arhivelor (Liviu Boar), O personalitate cu valoare adăugată (Florin Ghețău), La ceas aniversar (Florentina Teacă), Profesorul Corneliu-Mihail Lungu şi Unirea de la Focşani (Horia Dumitrescu), Laudatio (Radu Baltasiu), Îţi mulţumesc, dragă coleg Corneliu-Mihail Lungu! (Dumitru Preda) ș.a.

Nu puteau lipsi mesajele emblematice pentru arhivistul, istoricul, managerul și OMUL de suflet românesc, atât de implicat în viața colectivului de specialiști ai Societății „Stefadina”: Profesorul Corneliu-Mihail Lungu și „Stefadina” (Mihai Nicolae), Profesorul Corneliu-Mihail Lungu și Revista „Stefadina… file de arhivă” – un model paradigmatic de cultură organizațională (Magdalena Albu), Profesorul Corneliu-Mihail Lungu – Maestrul din umbră (Magdalena Albu). Așadar, „Mărturiile de suflet la ceas aniversar…” înmănunchează o serie de amintiri ale unor personalități din sfera istoriografică, academică, pedagogică, arhivistică etc., care și-au intersectat, în ani, traiectul profesional propriu cu acela al Profesionistului și Omului Corneliu-Mihail LUNGU. Toate aceste testimonii sincere cuprinse în carte reprezintă adevărate decupaje din cercul viu al amintirilor proprii fiecărui colaborator, care au puterea de a alcătui un chip variat și interesant al istoricului-arhivist, pedagog și manager C.M. LUNGU.

Un capitol extrem de interesant al volumului aniversar de față îl constituie interviul pe care dr. Magdalena Albu l-a realizat cu Profesorul LUNGU, practic, un dialog mărturisitor, construit cu emoție, sub titlul definitoriu: „Corneliu-Mihail Lungu – un autoexilat printre documentele de arhivă ale istoriei”. Plecând de la motto-ul de suflet „Am visat să ajung profesor…”, în cadrul acestui amplu material de incursiune în multe dintre momentele-reper ale destinului său de până acum, avem șansa de a cunoaște Profesionistul și Omul Corneliu-Mihail LUNGU dincolo de ceea ce se vede sau, mai bine zis, lasă Domnia-Sa ca să se vadă, vom simți atât dimensiunea umană caldă, ce explorează și însuflețește amintiri personale mai puțin sau deloc știute de cititor, dar și atitudinea obiectivă, tăioasă, a istoricului și cercetătorului învederat al Documentului de arhivă, cu majusculă, entitatea concretă la care și-a raportat întreaga operă scrisă.

Următorul capitol, supus rigorii științifice și intitulat „Studii și articole de istorie și arhivistică”, cuprinde o serie de materiale de cercetare-documentare semnate de către Ana Dobreanu și Ioan Lăcătușu, Ioan Opriș, Mihai D. Drecin, Dumitru Preda, Constantin Hlihor, Ecaterina Hlihor, Alexandru Oșca, Horia Dumitrescu, Tudor Rățoi, Florin Bengean, Diana-Mihaela Păunoiu, Florin Gheorghe Ghețău, Magdalena Albu.

Segmentul radiografiant „Ecouri ale recunoașterii. Incursiuni mediatice” se deschide sub spectrul aureolar al manifestărilor închinate, cu două decenii în urmă, personalității arhivistului și profesorului universitar Aurelian SACERDOȚEANU, în speță, Centenarului nașterii acestuia, activități cultural-științifice la desfășurarea cărora Corneliu-Mihail LUNGU – discipolul lui Sacerdoțeanu –, alături de organizatori și nume de prestigiu ale istoriografiei românești (acad. Cornelia BODEA, acad. Ștefan ȘTEFĂNESCU, prof. univ. dr. Ioan SCURTU ș.a.), a contribuit din plin. Portretul reflectat mediatic al istoricului și arhivistului C.M. LUNGU, din perspectiva dinamismului și dăruirii diriguitorului Arhivelor Naționale ale României, continuă, în paginile cărții de față, cu sărbătorirea momentului aniversar al împlinirii celor 175 de ani de existență a instituției, la care au participat arhiviști și istorici din Franța, Germania, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Turcia, România. „Este o misiune de onoare să continuu, în timp, activitatea unor oameni renumiți, ca Eliade Rădulescu, Grigore Alexandrescu, Hasdeu, Bolliac, Onciul, Sacerdoțeanu”, a menționat, cu această ocazie istorică, profesorul LUNGU, director al Arhivelor. Evenimente precum cinstirea memoriei unor personalități de anvergură ale istoriei și arhivisticii, simpozioane, sesiuni naționale de comunicări științifice, conferințe, interviuri, dezbateri, lansări de carte, proiecte de solidaritate cu românii din Covasna, Harghita, Mureş și multe altele creionează măsura devotamentului cu care, aidoma unui veritabil constructor de catedrale, Corneliu-Mihail LUNGU a slujit Istoria și Documentul de arhivă – acesta din urmă, probă incontestabilă a diacroniei Destinului multimilenar al Neamului său Românesc.

O trecere în revistă prin cărțile publicate și reeditate, studiile și articolele științifice apărute în reviste de specialitate şi periodice din ţară și străinătate, cronicile, recenziile, notele bibliografice și prezentările de cărți, materialul biografic revăzut și adăugitor memoria timpului în imagini, cu prezentarea cronologică a șirului de evenimente cultural-istoriografice la care a participatori pe care le-a generat Corneliu-Mihail LUNGU, activitatea interinstituțională prodigioasă, din unghiul de reprezentant oficial al Țării sale, privind încheierea unor acorduri și protocoale între Arhivele Naționale ale României și Instituția Arhivelor altor țări (Germania, Franța, Turcia, Bulgaria, Austria ș.a.), toate acestea alcătuiesc partea finală a unui volum, ce oglindește, doar la nivel parțial, am putea spune, munca încărcată de pasiune pe tărâmul cercetării și documentării desfășurată, pe parcursul zecilor de ani, de către discipolul lui Aurelian SACERDOȚEANU.

Acţiunile întreprinse, pentru sprijinirea Direcțiilor Județene ale Arhivelor Naționale Covasna, Harghita și Mureș, în perioada când s-a aflat la conducerea Arhivelor Naţionale, au fost continuate şi amplificate cu sprijinul generos al Societăţii Comerciale STEFADINA Comserv S.R.L Bucureşti, a domnului director general Mihai Nicolae. Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Ioan SELEJAN, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, s-a reuşit să se prelucreze arhivistic fondurile deţinute de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe şi să se formeze o arhivă digitizată, inclusiv cu audio, video şi cu o bibliotecă virtuală.

Și… încă o subliniere. Este de notorietate exigenţa cu care parcurgea şi parcurge textele pregătite pentru tipar, meticulozitatea cu care cercetează documentele, volumul bogat de cunoştinţe şi documentarea riguroasă în susţinerea unor teorii, cât şi rezultatele excepţionale obţinute pe linie de organizare şi editare în volume a unor documente de importanţă deosebită pentru cercetători şi istorici. La fel de cunoscute sunt contribuţia directă sau indirectă la editarea de documente, înfiinţarea sau continuarea apariţiei unor publicaţii de specialitate, organizarea de manifestări ştiinţifice cu participare naţională şi internaţională, a unor expoziţii tematice, care au avut un impact pozitiv asupra publicului larg, specialiştilor în domeniu, cercetătorilor cu experienţă sau asupra celor aflaţi la început de drum.

Volumul de faţă reprezintă o continuare firească a volumului din 2013 – Profesioniștii noștri 10. Corneliu Mihai Lungu, arhivist, istoric, profesor la 70 de ani, volum îngrijit de Vilică Munteanu și Ioan Lăcătușu. Este o binecuvântată oportunitate, atât pentru editură, cât și pentru autorul omagiat, faptul că poate lăsa posterității portretul profesional și moral – Omul și opera sa – al unui reprezentat de seamă al elitei românești , de la cumpăna dintre secole și milenii.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Dr. Magdalena ALBU

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail