Volumul Profesioniștii noștri 35. Catinca AGACHE – scriitor, cercetător, profesor și om de cultură este dedicat doctorului în filologie, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România, slujitor devotat al sanctuarului viu al Bibliotecii ieșene (ce poartă numele marelui cărturar Gh. Asachi), personalitate apreciată în întreaga țară, precum și în comunitățile istorice românești de peste hotare și din diaspora, dascălul și militantul pentru drepturi civice în Arcul Intracarpatic, alături de Ion Ciurea-Weidner, soțul său, este vorba, desigur, despre publicistul Catinca Agache.

În volumul de față sunt prezentate principalele repere biografice ale omului de cultură Catinca Agache, absolventă a Facultății de Filologie, secția Limba și literatura română, secundar, Limba și literatura franceză, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1980), obținând, mai târziu, în anul 2005, titlul de doctor în Filologie al aceleiași prestigioase unități de învățământ superior românesc. Scriitoarea Catinca Agache a fost Director adjunct la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (Iași), Catedra de Literatură Comparată și Estetică (2001-2009), profesor asociat la Universitatea „Apollonia” (Iași), Facultatea de Științele Comunicării și Jurnalism (2011-2014). Din anul 2007, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar, începând cu 2010, și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Filologul Catinca Agache s-a afirmat, inițial, în domeniul cercetării istoriei și criticii literare, dar și al beletristicii. Calitățile sale de „Om deplin”, „Om al Cetății”, „Om profund religios”, „neobosit activist al cărții” i-au permis să desfășoare o bogată activitate culturală în localități din întreaga țară, din comunitățile istorice românești de peste hotare și din diasporă.

Dintre performanțele profesionale, ce alcătuiesc cartea de vizită a Catincăi Agache, menționăm:

– participarea activă la viața culturală și științifică a municipiului Iași (1990-2014), atât în cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi”, cu sediul în Palatul Culturii din Iași, cât și în alte instituții de profil, inițierea și implementarea a numeroase programe cultural-literare regionale și transfrontaliere de anvergură, coordonate de Biblioteca „Gheorghe Asachi”, cum ar fi: „Biblioteci românești în afara granițelor țării” – Filiale de Carte ale Bibliotecii Județene Iași, Podul de cărți peste Prut, înființat din inițiativa sa, Saloanele Internaționale de Carte Iași-Chișinău-Cernăuți, Salonul Internațional de Carte Românească;

– redactarea tezei de doctorat cu tema: Literatura română în țările vecine: 1945-2000unică în literatura noastră, lucrare ce a adus-o în atenția criticii literare, după publicarea ei, în 2006, la Princeps Edit din Iași, cu prefața semnată de acad. Constantin Ciopraga și aprecieri critice de prof. univ. dr. Dan Mănucă, acad. Mihai Cimpoi, prof. univ. dr. Liviu Leonte, cercet. șt. gr. I dr. Remus Zăstroiu. Cartea a fost apreciată unanim ca reprezentând o primă abordare integratoare a fenomenului literar românesc din Basarabia, Nordul Bucovinei (Ucraina), Voivodina (Serbia) și Ungaria, fiind singulară, din acest punct de vedere, în contextul istoriei literaturii române. De aceleași referințe critice favorabile, s-au bucurat și celelalte volume dedicate românilor de peste hotare, cele din domeniul biblioteconomiei și literaturii.

Aproape două decenii, Catinca Agache s-a aflat în conducerea uneia dintre cele mai prestigioase instituții din Iași – Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”. Aici, a găsit un colectiv și un public de care s-a atașat definitiv, implicându-se constant și dinamic în viața culturală a Cetății. S-a specializat în managementul cultural, fiind unul dintre inițiatorii și coordonatorii unor valoroase proiecte și programe culturale naționale și transfrontaliere. A fost colaborator al Studioului Teritorial de Radio Iași, membru al unor societăți culturale și foruri științifice, membru în conducerea mai multor fundații, ligi, cercuri literare din țară și din comunitățile istorice românești, membru de onoare al unor societăți din afara granițelor țării.

Profesoara Agache a participat cu lucrări, comunicări științifice, prezentări și lansări de carte la o multitudine de evenimente academice. De asemenea, a obținut numeroase medalii și premii pentru participarea la Saloane Naționale și Internaționale de Carte și Festivaluri de poezie, în țară și în Republica Moldova, Serbia, Ucraina, precum și o seamă de alte distincții, plachete, diplome jubiliare, de excelență, de merit, de onoare, de recunoștință, de fidelitate. Catinca Agache se bucură de o prețuire deosebită în lumea literară din Iași, dar și în Serbia și Republica Moldova, fiind laureată a mai multor foruri literare de prestigiu. E autoare a 19 lucrări personale publicate în volum, 22 în colaborare, 9 volume alcătuite, îngrijite, prefațate, 55 de studii în volume, peste 100 de articole pe teme literare, culturologice, apărute în reviste de specialitate din țară și de peste hotare, 50 varia, publicistică.

Pentru românii din Arcul Intracarpatic, întâlnirea cu doamna Catinca Agache și cu domnul Ioan Ciurea-Weidner a fost cu adevărat providențială. Cei doi distinși intelectuali întregesc în chip fericit comunitatea românească din Carpații de Curbură. Conlucrarea fructuoasă cu instituțiile și asociațiile culturale din zonă, participarea la manifestările organizate de către entitățile respective au oferit posibilitatea prietenilor covăsneni să identifice calitățile distinsei lor colaboratoare. Acestea și multe altele reprezintă tot atâtea argumente convingătoare, ce justifică prezența Omului de cultură și spirit românesc Catinca Agache în galeria personalităților ce compun Colecția „Profesioniștii noștri”.

Structura volumului de față se încadrează în formatul cunoscut al colecției anterior precizate, însă prezintă și o serie de elemente specifice. Capitolul întâi, intitulat Repere biobibliografice, cuprinde un „Curriculum vitae”, redactat în mod cuprinzător de personalitatea omagiată, cu referire la pregătirea sa universitară, activitatea profesională, opera literar-publicistică și civică pusă în serviciul Neamului Românesc. Capitolul al doilea include un mănunchi de Mesaje, mărturii și aprecieri, transmise autoarei, la acest frumos ceas aniversar, de către prieteni, colegi și colaboratori.

Cel de-al treilea capitol al cărții are în componența lui peste 50 de referințe critice și crâmpeie de critică literară despre opera scriitoarei și cercetătoarei Catinca Agache, apărute sub semnătura unor recunoscuți cărturari, istorici, scriitori și critici literari, în dicționare, lucrări de sinteză, istorii literare, menționate în volumul de referință. Între semnatarii textelor, se află: Adrian Dinu RACHIERU, Vasile BARBU, Liviu LEONTE, Dan MĂNUCĂ, Lucia OLARU NENATI, Constantin CIOPRAGA, Vasile TĂRÂȚEANU, Nicolae DABIJA, Nina JOSU, Mihai CIMPOI – președintele Academiei Republicii Moldova ș.a. Simpla enunțare a numelor personalităților, care au alcătuit referințele critice privind opera autoarei Catinca Agache, arată valoarea scrierilor respective, dar și prestigiul celei ce le-a redactat.

Capitolul IV al tomului, Studii și articole, are următoarea structură: A) Studii critice / Comunicări științifice (39); B) Recenzii, cronici, prefețe, prezentări de cărți (23); C) Portrete literare(7): ieșene (5), basarabene (1),voivodinene-Serbia (3), covăsnene/harghitene (10), colegiale (3); D) In Memoriam (5); E) Publicistică (6).

Practic, cele peste 100 de studii și articole, grupate tematic și geografic, pot constitui o lucrare de sine stătătoare. Ele vorbesc, cum nu se poate mai convingător, despre profesionalismul, dăruirea, puterea de muncă, preocuparea pentru a fi mereu în pas cu exigențele și prioritățile vremurilor actuale ale Catincăi Agache. Trecând peste actualele granițe nedrepte ale țării noastre, Omul de spirit românesc Catica Agache, prin cercetările, proiectele, manifestările organizate și scrierile sale, a demonstrat, cu argumente, convingătoarea apartenență „în cuget și simțiri” a românilor din comunitățile istorice, din afara granițelor, la limba, cultura și spiritualitatea românească.

Un sincer cuvânt de mulțumire, se cuvine să-i adresăm scriitoarei și publicistei Catinca Agache, pentru implicarea ziditoare în problematica complex-specifică Arcului Intracarpatic.

Capitolele, ce cuprind Ex librisurile și Iconografia, conțin un număr mare de fotografii, însemne de prețuire etc., documente care, prin limbajul lor specific, întregesc profilul complet al unui „profesionist” al vremurilor noastre.

Prin conținutul și mesajul său, volumul prezent asigură introducerea în circuitul științific a unor informații relevante despre viața și opera unei personalități de frunte a societății românești contemporane, a unui Om potrivit, la locul și timpul potrivit. În concluzie, ne aflăm în fața unui volum valoros, care oferă o lectură plăcută și instructivă, așa cum este și opera autoarei omagiate. În aceeași măsură, tomul reprezintă o nouă mărturie, peste ani, despre intelectualii din elita românească a Arcului Intracarpatic, implicați în proiectul „Români pentru românii”, de prezervare și afirmare a culturii naționale din județele Covasna și Harghita – Inima Țării.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU, Dr. Magdalena ALBU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail