Volumul Profesioniștii Noștri 38.
Prof. univ. dr. Ioan Mușcutariu, Cercetător și Om de Stiință în Fizica și Tehnologia Materiei Condensate, Patriot Român
Numărul 38 din Colecția „Profesioniștii noștri” este dedicat Profesorului univ. dr. Ioan Mușcutariu, om de știință, personalitate marcantă în domeniul fizicii din România, cu contribuții științifice valoroase la dezvoltarea patrimoniului cunoașterii în această disciplină, cu deosebire, în „Fizica și Tehnologia Materiei Condensate”. Domnia-Sa a inițiat dezvoltat, efectuat și condus cercetări fundamentale tehnologice în domeniul materialelor avansate, aplicate în tehnologii noi, electronice, foto-electronice și fotonice. Capacitatea sa științifică a permis abordări profesionale variate, de înaltă ținută profesională, atât în învățământul superior, cât și în cercetare, prin tematica variată, conținut științific și rezultate, dar și prin inițierea, organizarea, dezvoltarea și extinderea cercetărilor și fondarea, în 1992, a primului institut public de cercetare în domeniul fizicii, cu personalitate juridică, în partea de vest a României, la Timișoara – „Institutul de Cercetare a Materiei Condensate Timișoara” (ICMCT), înființat, prin Hotărârea de Guvern 6601/15.X.1992, al doilea din Transilvania, după, „Institutul de Izotopi Stabili” din Cluj-Napoca. De menționat, faptul că întreaga muncă de cercetare științifică, de creare a bazei materiale de formare și salarizare a cercetătorilor și a întregului personal, precum și crearea întregii baze materiale experimentale a cercetărilor, a aparaturii de cercetare, inclusiv, clădirea, s-au făcut din finanțarea, pe bază de contracte, a cercetărilor (de peste 2.100.000 $ SUA, la cursul de schimb de atunci, anii 1983).
Profesorul și cercetătorul Mușcutariu Ioan este reprezentant de seamă al culturii românești ardelene, provenind din estul Transilvaniei, de unde este nativ, respectiv, din comuna Arini, județul Trei Scaune (actualul sat Arini, județul Brașov), dar și prin educație școlară și universitară în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Fizică, 5 ani (zi), secția Electroradiofizică. După absolvirea facultății (1963), a fost repartizat centralizat pe țară, la Institutul Politehnic „Traian Vuia”din Timișoara, la Catedra de Fizică, unde a funcționat 5 ani, până în 1978, după care a dat concurs pentru postul de asistent, la Catedra de Electricitate-Magnetism-Electronică-Plasmă a Facultății de Fizică de la Universitatea de Vest Timișoara.
În Banat, la Timișoara, a obținut titlul de doctor în Fizică, în anul 1972, la Universitatea de Vest Timișoara (UVT), unde a funcționat 32 ani, promovând, succesiv, toate treptele universitare, până la pensionare, ca profesor universitar dr. și conducător de doctorat, în specialitățile Fizică și Fizica Corpului Solid, șef al Catedrei de Fizica Corpului Solid și Știința Materialelor, fondată de Domnia-Sa (1993).
În paralel cu munca depusă în învățământul superior, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Fizică a UVT, dar și după pensionarea la limită de vârstă, a profesat, timp de 19 ani, în SUA, fiind cercetător dr. asociat și prof. univ. dr. asociat, în cercetare și învățământul superior, în Ohio.
Este de remarcat faptul că, pentru întreaga muncă de cercetare efectuată, de-a lungul timpului, în România și a muncii complementare cercetătorilor (de inițiere, organizare și conducere a cercetărilor), depuse vreme de 37 ani la Institutul Politehnic Timișoara, la Universitatea de Vest Timișoara și la institutele de cercetare fondate și înființate, Domnia-Sa nu a încasat și nu apretins niciun leu. Deși stătea în pixul său să prevadă, în devizele contractelor de cercetare, sume pentru munca sa de cercetător sau de conducător al activităților complementare cercetărilor, veniturile încasate au fost, exclusiv, din munca de cadru didactic la Institutul Politehnic Timișoara și la Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara.
Activitatea sa civică în România, dar și în SUA – prin promovarea valorilor naționale, alături de competența sa profesională în domeniul fizicii, în învățământul superior și cercetarea științifică, prin cultivarea în viața publică a cunoașterii și a respectului față de valorile perene ale poporului român, în România și SUA -, îl recomandă ca reprezentant de seamă al Școlii românești de fizică și de promotor al spiritului de dreptate, adevăr și cunoaștere a istoriei zbuciumate a poporului român.
Volumul oferă cititorilor posibilitatea aflării direct de la „sursă” a unor noi informații despre activitatea de excepţie a cărturarului Ioan Mușcutariu. OM al timpului său, profesorul si cercetătorul Ioan Mușcutariu este o personalitate binecunoscută şi apreciată în mediul academic românesc și institute de cercetare sau companii de cercetare din SUA.
Mass-media scrise și electronice din România si SUA cuprind numeroase referiri la OMUL, cu majuscule, Ioan Muscutariu, la erudiția, bunătatea și modestia sa, la creștinul practicant, care a fost și este alături, mereu, de Biserica Ortodoxă Română și de celelalte culte românești. Impresionantă este legătura strânsă întreținută, în toți acești ani, cu meleagurile natale. În Arini, menține în bune condiții casa părintească. Aici, la Arini, a proiectat personal și construit cu spese ale familiei, Monumentul Eroilor care au luptat în în Primul și în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Capitolul Mesaje, puncte de vedere, apreciere însumează referințe și caracterizări față de activitatea didactică, de înaltă ținută academică și de cercetare științifică creatoare și vizionară, de mare impact pragmatic. În același timp, profesorul Ioan Muscutariu se bucură de o foarte bună apreciere din partea comunității românești din SUA și cea din ținuturile natale. De remarcat colaborarea permanentă și reciproc avantajoasă cu oameni de știință din mediul academic și instituții de cercetare din Republica Moldova.
Impresionant prin cantitatea și calitatea informațiilor existente este capitolul O viață dedicată cercetării științifice și învățământului superior, în domeniul fizicii și cunoașterii istoriei României. Pentru exemplificare,vom reda, selectiv, fragmente din prezentarea cronologică sintetică a principalelor activități profesionale de cercetător științific și profesor universitar, precum și cele de cunoaștere a istoriei României: 91 de articole de cercetare științifică, publicate/comunicate; 15 Contracte de cercetare; 11 brevete de invenție; 15 cărți științifice de fizică și educație superioară în fizică și știința materialelor; 17 conferințe științifice și expuneri științifice în țară și străinătate; 16 expuneri științifice invitate la unități de învățământ și cercetare din țară și străinătate; 12 studii și rapoarte științifice; 5 expuneri și interviuri în media, asupra tendințelor cercetărilor actuale, în domeniul fizicii.
Caracterul integru, sistemul de valori morale, care i-au călăuzit întreaga viață, se regăsesc în redactarea subcapitolului Repere autobiografice, în mod deosebit, în redarea greutăților întâmpinate în exercitarea profesiei și făcute de unii conducători de instituții ale Statului român. În acest sens, prof. univ. dr. Ioan MUSCUTARIU prezintă, cu rigoarea și obiectivitatea cunoscute, informații referitoare la opreliștile create artificial împotriva cercetărilor inițiate, realizate împreună cu colectivul și conduse de Domnnia-Sa, la acțiunile concrete întreprinse în acest scop și consecințele lor, de exemplu,opreliștile de a fi propus pentru a fi ales în Academia Română, în anii 1993 și 2019.
Între timp, savantul fizician a devenit un statornic și avizat cercetător al istoriei locale, elaborând mai multe lucrări, studii și articole dedicate melegurilor natale din sudul Munților Baraoltului.În această perioadă, a devenit și un colaborator statornic al instituțiilor culturale românești din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, instituții care acționează pentru păstrarea și afirmarea identității naționale a etnicilor români, deveniți numeric minoritari din cauze multiple, în arealul Arcului Intracarpatic.
Având în vedere legăturile strânse ale profesorului Ioan Muscutariu cu meleagurile natale, din structura volumului de față nu putea lipsi capitolul intitulat „Considerații privind ținutul natal al profesorului, cercetătorului și Omului de spirit românesc dr. Ioan Mușcutariu”. Pornind de la ideea că „fotografia spune mai mult decât o mie de cuvinte”, ultimul capitol cuprinde fapte inedite și ilustrații despre personalitatea complexă a profesorului și cercetătorului Ioan Mușcutariu.
Îngrijitorii cărții mulțumesc tuturor celor care au contribuit la apariția acestei valoroase lucrări (colegi, colaboratori, parteneri, oameni de știință și cultură din mai multe țări ale lumii), care reprezintă o încununare a unei cariere didactice și științifice prodigioase, cât și o nouă confirmare a dictonului „omul potrivit la locul și timpul potrivit”, cât și a celui care ne amintește că „omul sfințește locul”. Totodată, pornind de la înțelepciunea populară, conform căreia un bărbat de succes este însoțit întotdeauna de o femeie puternică, aducem omagiul nostru distinsei Doamne Elena Mușcutariu pentru asigurarea climatului familial potrivit unei muncii de creație științifică performante și a celor mai bune condiții de creștere și educare a copiilor Teodora Mușcutariu, căsătorită Kasseckert, și Florin Mușcutariu.
Pentru frumusețea conținutului și a mesajului transmis, redăm, în încheiere, cuvintele de mulțumire adresate de prof. univ. dr. Ioan Mușcutariu, Centrului European de Studii Covasna-Harghita și Editurii Eurocarpatica: „Mulțumesc că existați, mulțumesc pentru ce ați făcut, mulțumesc pentru ceea ce faceți, învingând greutățile mici și mari, conduși fiind de argumentul motivației profunde, de patriotism autentic, argumentat științific și istoric. Vă mulțumesc sincer la toți pentru binele adus perenității românilor în locul plămădirii noastre milenare.
Publicarea acestui volum dedicat persoanei mele mă onorează, ceea ce înseamnă recunoașterea și validarea de Dumneavoastră și societate că ceea ce am făcut este benefic și necesar. Apariția acestui Volum dedicat numelui meu, de fapt, am sentimentul profund că se referă la un reprezentant al istoriei parcurse, în preponderență de zbuciumul conștient al românilor din Arcul Intracarpatic și al României pentru a exista și dezvolta mai departe ceea ce au făcut predecesorii.Vă mulțumesc! Prof. univ. dr. Ioan Mușcutariu.”
La rândul nostru, dorim distinsului Om de știință și cultură Ioan Mușcutariu, putere și sănătate spre a continua, încă mulți ani, pe calea pe care a urmat-o întreaga viață, cu atâta pricepere și dăruire, pentru prosperitatea, prestigiul și dăinuirea românilor din țară și străinătate.
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU
Erich-Mihail BROANĂR