. . Centrul European de Studii Covasna-Harghita, împreună cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, încă de la fondarea acestor instituţii şi-au propus să cinstească pe cei ce le-au fost alături, timp îndelungat, în cercetările din domeniul arhivisticii, istoriei şi culturii tradiţionale din Transilvania.

Intenţionăm să punem astfel în faţa tinerilor cercetători modele profesionale şi morale prin prezentarea unor secvenţe semnificative din viaţa şi activitatea celor pe care urmează să-i înlocuiască. În acest scop, în cadrul Editurii Eurocarpatica a fost iniţiată colecţia „Profesioniştii noştri”, colecţie în care a apărut un nou volum dedicat istoricului Gelu Neamţu la 75 de ani.
Distinsul istoric dr. GELU NEAMŢU este o personalitate binecunoscută şi apreciată în mediul academic românesc, distins cu titlul de „Senior al Cetăţii” municipiului Cluj-Napoca şi cu premii şi diplome care-i răsplătesc activitatea ştiinţifică şi implicarea benefică în promovarea istoriei şi culturii româneşti. Istoria Institutului de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca poartă pecetea – pe o lungă perioadă de timp – a strădaniilor sale pe tărâmul istoriografiei româneşti, iar Bibliografia istorică a României menţionează numeroasele sale volume publicate şi coordonate, precum şi studiile şi articolele apărute în publicaţii străine şi naţionale. Preocupările academice şi de cercetare ştiinţifică ale Dr. GELU NEAMŢU din domeniul istoriei moderne a României s-au materializat în numeroase comunicări ştiinţifice prezentate la simpozioane naţionale şi internaţionale, în sute de studii şi articole şi în peste 40 de volume (autor sau coautor), dintre care: coautor la vol. I, Bibliografia istorică a României (1970) şi la şapte volume privind Documentele revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania (1977-2004), la patru volume din George Bariţ şi contemporanii săi (1974-1993); autor şi coautor la peste 25 volume de studii de istorie. În calitate de conducător ştiinţific al lucrărilor de doctorat, Dr. GELU NEAMŢU a contribuit la formarea a zeci de specialişti în domeniul istoriei.
Apariţia prezentului volum, în cadrul colecţiei „Profesioniştii noştri”, răsplăteşte contribuţia distinsului cercetător clujean Dr. GELU NEAMŢU la cunoaşterea istoriei românilor din sud-estul Transilvaniei, materializată în coordonarea ştiinţifică a unor doctoranzi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, participarea la sesiuni şi simpozioane organizate în judeţele Covasna şi Harghita şi publicarea unor valoroase articole şi studii în revistele de specialitate din zonă.
Cartea dedicată Domniei Sale reprezintă un gest ce exprimă gratitudinea noastră şi respectul nostru pentru istoricul, cercetătorul, profesorul, publicistul şi omul de cultură Gelu Neamţu, la acest ceas de bilanţ al vieţii sale. Prin pana unor cunoscuţi intelectuali din întreaga ţară, cercetători, istorici, arhivişti, foşti colegi, colaboratori şi doctoranzi, în prima parte a acestui volum este prezentat succint portretul profesional şi moral al distinsului cărturar, a cărui personalitate complexă rezultă din pluriperspectivismul discursurilor. Referinţele cuprinse în volum vorbesc despre personalitatea unui cercetător de o distincţie intelectuală aparte, dar şi despre omul de o nobleţe sufletească de excepţie, care a inspirat şi format generaţii de istorici.
Gelu Neamţu este, într-adevăr, un model, prin atitudinea sa de Om vertical al Cetăţii, prin caracterul său integru şi prin alesele trăsături care ies în evidenţă, pregnant, omenia, cinstea, generozitatea, modestia şi marea sa iubirea faţă de semeni, faţă de istoria şi cultura română.
Volumul de faţă păstrează structura gândită pentru întreaga colecţie „Profesioniştii noştri”, şi anume, după primele articole grupate sub genericul Argumente, în prim parte, intitulată Mesaje, sunt redate textele transmise sub forma unor frânturi de gânduri şi impresii personale ori instituţionale, redactate de foştii colegi, colaboratori, prieteni şi de personalităţi care l-au cunoscut în diferite împrejurări pe cercetătorul şi istoricul Gelu Neamţu, în îndelungata şi prolifica sa activitatea profesională, culturală, civică şi publică, texte care împreună conturează portretul său spiritual şi cel de autentic profesionist. Purtând amprenta personalităţii fiecărui autor, cele aproape 20 de mărturisiri, redau concis şi sugestiv pasiunea, consecvenţa şi rigoarea cercetătorului, precum şi generozitatea, devoţiunea şi nobleţea Omului Gelu Neamţu.
Partea a II-a a volumului, intitulată Repere biobibliografice, cuprinde o succintă incursiune biografică, urmată de bibliografia selectivă actualizată şi de un substanţial interviu realizat de istoricul Vasile Lechinţan, fost doctorand şi colaborator apropiat al cercetătorului Gelu Neamţu, interviu care introduce în spaţiul public o bogăţie de informaţii inedite referitoare la viaţa şi cariera profesională a distinsului cercetător, dar şi la istoria municipiului Cluj-Napoca şi a instituţiilor sale valoroase din a doua jumătate a secolului al XX-lea şi începutul secolului XXI.
Partea a III-a cuprinde peste 30 de studii şi articole, majoritatea pe teme care au constituit principalele preocupări ale cercetătorului Gelu Neamţu, materiale redactate de cercetători, istorici, arhivişti, muzeografi, profesori şi alţi oameni de cultură, cu toţii prieteni, colegi şi colaboratori apropiaţi ai istoricului omagiat. Ţinuta ştiinţifică a studiilor este asigurată de prestigiul şi autoritatea profesională a autorilor. De remarcat diversitatea tematică, metodologiile moderne de cercetare, perspectiva interdisciplinară de abordare, raportul optim dintre temele istorice şi cele de actualitate ş.a.
În final, în lucrare este redat un bogat material ilustrativ format din fotografii şi facsimile care vin să întregească, prin imagini şi documente, personalitatea distinsului istoric şi om de spirit românesc Gelu Neamţu.
La împlinirea a 75 de ani de viaţă, Gelu Neamţu prezintă specialiştilor şi iubitorilor de istorie un bilanţ rodnic. Moştenirea sa spirituală este formată din lucrări perene, integrate organic în istoriografia românească ştiinţifică şi onestă creată la cumpăna dintre milenii. Numărul mare al volumelor şi ediţiilor îngrijite, al studiilor, articolelor şi recenziilor redactate este însoţit de o constantă latură calitativă, purtând pecetea lucrului temeinic făcut, a lucrărilor întemeiate pe o solidă documentare, o argumentaţie riguroasă şi a unor concluzii pe măsură.
Nu în ultimul rând este de relevat curajul şi demnitatea cu care omul cu o conştiinţă istorică bine definită a luat atitudine în probleme majore ale vieţii naţionale româneşti, semnătura Gelu Neamţu figurând adesea în cap de listă la memorii care au schimbat traseul negativ al unor evenimente de mare interes naţional românesc, astfel că istoria acestor ani va trebui să consemneze aceste realizări.

Dr. Ioan Lăcătușu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail