În timp ce majoritatea dintre noi ne bucurăm alături de familie de sărbătorile din cursul anului, profesioniștii care au ales să își dedice munca în slujba cetățeanului, își petrec sărbătorile alături de „familiile” de la locurile de muncă. Pentru medici, asistenți medicali, paramedici, pompieri, polițiști și jandarmi, locul în care își desfășoară activitatea profesională este o a doua casă, iar colegii le sunt o a doua familie. Lor trebuie să le mulțumim pentru că noi, ceilalți, putem să ne bucurăm liniștiți de sărbători, cu gândul neconștientizat că, la nevoie, ajutorul este la distanță de un apel telefonic.

Primăvara sosită brusc, soarele blând și Sărbătorile Pascale au adus cu ele o doză de veselie, energie și voie-bună. Cu toate acestea, necazurile nu își iau concediu din a ne umbri viețile, iar accidentele așteaptă să se întâmple, la cea mai mică neatenție. De aceea, profesioniștii din domeniul medical, al situațiilor de urgență și al siguranței cetățeanului sunt parcă mai alerți în această perioadă, deși ei sunt deja obișnuiți să fie la datorie 24 de ore din 24.

43 de misiuni ale pompierilor militari

Astfel, de vineri, 6 aprilie, până luni, 9 aprilie, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul” al Judeţului Covasna au intervenit la nu mai puțin de 43 de misiuni, dintre care 36 de cazuri la care au acordat asistenţă medicală de urgenţă pompierii ce încadrează ambulanţele S.M.U.R.D.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către I.S.U. Covasna, în această perioadă, „un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe a intervenit, pe strada Narciselor din acelaşi municipiu, pentru a lichida un incendiu produs la un autoturism. Din fericire, intervenţia promptă a echipajului de pompieri a făcut ca flăcările să cuprindă doar elementele combustibile de la motor, fără a afecta întregul autovehicul. Cauza probabilă incendiului o reprezintă un scurtcircuit electric generat de un conductor electric defect.

Secţia de Pompieri Târgu Secuiesc a fost solicitată să intervină în această perioadă la două incendii produse în localităţile Ruseni şi Mărtineni. În primul caz, pompierii au lichidat un incendiu produs la un cuib de barză aflat pe un stâlp al reţelei electrice. Incendiul provocat, cel mai probabil de la un scurtcircuit electric, s-a soldat doar cu pagube materiale. În al doilea caz, militarii au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la trei anexe gospodăreşti. Flăcările au distrus trei șoproane din lemn pe suprfaţă aproximativ de 90 mp, circa 20 de baloţi de fân şi alte materiale depozitate în construcţiile afectate. Cauza probabilă a incendiului o reprezintă utilizarea focului deschis in spatii inchise.”

693 de pacienți la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe

Și cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au avut o săptămână încărcată. Din cei 693 de pacienți care s-au prezentat la U.P.U., în perioada 2-9 aprilie a.c., 186 au fost internați în diferite secții ale spitalului, la recomandarea medicilor specialiști, cele mai multe urgențe fiind reprezentate de cazurile de medicină internă, acestea fiind urmate de urgențele pediatrice. Deși iarna a plecat de ceva vreme, cu tot cu zăpada și poleiul care puneau în pericol în special bătrânii, în continuare urgențele ortopedice dau bătăi de cap medicilor, numai în ultima săptămână fiind înregistrate 85 de cazuri de astfel de traume. Nici urgențele chirurgicale nu au fost cu mult mai puține, 82 de pacienți necesitând în perioada mai sus menționată intervenții ale medicilor specialiști. Urgențele neurologice, cele cardio-vasculare, cele ginecologice și urgențele psihiatrice s-au numărat printre cazurile gestionate de personalul medical ala U.P.U.

Din păcate accidentele rutiere au trimis la spital în aceste zile 2 victime, iar alte 8 persoane au primit îngrijiri medicale pentru leziuni suferite în urma unor agresiuni. Poate, cu scuza degustării bucatelor și băuturilor de sărbători, 9 persoane au ajuns la U.P.U. în stare de ebrietate, necesitând asistență medicală.

Nu doar vești neplăcute primim de la Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe: în perioada 2-9 aprilie au venit aici pe lume 18 copilași – 11 fete și 6 băieți.

418 solicitări la Serviciul de Ambulanță al județului Covasna

Autospecialele din cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Covasna nu au avut prea multe clipe de răgaz, în perioada 2-9 aprilie a.c. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de către instituție, „Un procent de 47% din cele 418  intervenții au fost urgențe majore ( infarct miocardic, stop cardio respirator, stări comatoase, accident vascular celebral, accident rutier). Diferența de 53% din intervenții au fost urgențe minore ce nu pun în pericol imediat viața pacientului (colică abdominală, colică biliară și renală,diabet decompensat, traumatisme minore).            Din cele 418 de solicitări,  225  intervenții au fost efectuate de echipajele stației centrale  din Sfântu Gheorghe.” Conform statisticilor întocmite de S.A.J. Covasna în  primele trei luni ale anului 2018, echipajele serviciului au intervenit la 5.598 de solicitări.

159 de intervenții ale polițiștilor covăsneni

Deși nu s-a înregistrat nici un accident rutier grav, în perioada minivacanței de Paște, polițiștii covăsneni au fost prezenți în teren pentru prevenirea riscurilor rutiere. Astfel, în perioada 5-9 aprilie, aceștia au aplicat 142 de sancțiuni și au reținut 11 permise de conducere și 6 certificate de înmatriculare.

Conform comunicatului de presă emis de către Inspectoratul Județean de Poliție Covasna, în această perioadă „oamenii legii au intervenit la 159 de evenimente, dintre care 45 au fost semnalări prin 112, și au constatat 213 abateri de natură contravențională pentru care au aplicat sancțiuni în cuantum de peste 97.000 lei. Dintre acestea, 33 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea normelor de conviețuire socială reglementare de Legea 61/1991, iar alte 26 au fost pentru nerespectarea legislației privind desfășurarea actelor de comerț. Prezența activă în teren a polițiștilor s-a concretizat și în prinderea în flagrant a 12 persoane, în timpul săvârșirii unor fapte de natură penală, iar în urma neregulilor constatate au fost confiscate bunuri în valoare de peste 1300 de lei, respectiv, produse alimentare și material lemnos. (…)Tot în perioada minivacanței, polițiștii au intervenit pentru aplanarea unor conflicte care au degenerat în violențe, majoritatea produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice ori al unor conflicte spontane. Persoanele agresate nu au suferit leziuni grave, iar în toate cazurile au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.”

Potrivit aceluiași comunicat, „în perioada amintită, printre activitățile desfășurate pentru prevenirea săvârșirii de fapte prin care se aduce atingere climatului de ordine și siguranță publică, polițiștii au acționat și pentru menținerea siguranței traficului rutier și au constatat 8 infracțiuni la regimul circulației. Cinci persoane au fost depistate conducând sub influența băuturilor alcoolice, cea mai mare alcoolemie fiind de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat. Alte trei persoane au fost depistate conducând fără permis. În toate cazurile au fost întocmite dosare de cercetare penală.”

 

Oana-Mihaela Costache

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail