China este interesată să exporte carne de vită, apă minerală şi materiale lemnoase din judeţul Covasna.
În cadrul vizitei de lucru efectuată în judeţul Covasna, la finalul săptămânii trecute, ambasadorul Chinei în România, Huo Yuzhen, a purtat discuţii, printre alţii, şi cu preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliul Judeţean Covasna, Tamás Sándor, respectiv Henning László şi Nagy József, cu primarul Antal Árpád András şi cu Édler András György, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna. În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre oportunităţile de investiţii în judeţul Covasna, despre crearea de noi locuri de muncă, precum şi despre valorificarea pe piaţa chineză a produselor covăsnene.
Potrivit reprezentanţilor Biroului de presă al CJ Covasna, în cadrul întrevederii, desfăşurată într-o atmosfera cordială, ambasadorul Chinei a evidenţiat acei factori potenţiali care asigură, judeţului nostru, oportunităţi de dezvoltare, în context etnic şi economic. „Toate acestea se bazează pe importanţa stabilirii unor relaţii de cooperare cu autorităţile locale. Judeţele Harghita, Mureș şi Covasna, în special, dispun de condiţii naturale care ridică regiunea la nivel european. Doamna ambasador s-a interesat în mod special de turismul balnear, de izvoarele de ape minerale, de exploatarea forestieră, precum şi de creşterea animalelor în această zonă şi de posibilităţile de export ale acestora pe piaţa chineză. Printre obiectivele oficialităţilor chineze se numără atragerea cât mai multor investitori chinezi în România, prin aceasta asigurând localnicilor noi locuri de muncă. Potrivit Excelenţei Sale, acest proces a fost deja declanşat, apele minerale secuieşti fiind puse deja în vânzare în ţara sa şi, datorită cererii mari de pe piaţa din China, vor să extindă această piaţă” se arată în comunicatul de presă transmis către redcaţia noastră.
În cadrul întâlnirii, preşedintele Consiliul Judeţean Covasna, Tamás Sándor, şi-a exprimat receptivitatea faţă de stabilirea unor relaţii în domeniul cooperării economice şi al turismului. El a subliniat: „La nivelul României, regiunea noastră se poate mândri cu cele mai multe izvoare de ape minerale, mofete şi cele mai mari resurse de ape minerale naturale destinate scopurilor terapeutice, exemple în această privinţă sunt staţiunile Covasna, Băile Tuşnad şi Sovata. Importanţa resurselor naturale ale Ţinutului Secuiesc este demonstrată şi de faptul că, în ultima perioadă, în cadrul programului «Drumul Apelor Minerale» au fost reabilitate numeroase băi tradiţionale şi centre de tratament, iar acestea sunt deopotrivă la dispoziţia localnicilor şi vizitatorilor”.
La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, a declarat că şi investitorii străini sunt bineveniţi în viitorul parc agroindustrial, pentru funcţionarea căruia autostrăzile planificate reprezintă un factor pozitiv. Edilul municipiului a mai adăugat că intrarea tehnologiei chineze în judeţ este aşteptată cu mult interes.
Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Édler András György, în prezent sunt puţini investitori chinezi judeţul Covasna. În opinia sa, există solicitare pentru dezvoltarea infrastructurii şi, în vederea realizării acesteia, el a propus menţinerea relaţiilor, în continuare.