Producţia de grâu a României a depăşit 7 milioane de tone, deşi raportările din teritoriu arată în prezent doar 6,8 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

„Este cert acum că producţia de grâu a României a depăşit bine 7 milioane de tone, chiar dacă scriptic, ce avem noi acum după raportările fermierilor şi ale direcţiilor agricole, producţia este de aproape 6,8 milioane tone. Cred că avem peste 1,5 milioane de tone de grâu în plus faţă de producţia anului trecut”, a spus Tabără.

Acesta a precizat că de multe ori raportările din teritoriu nu sunt la nivelul producţiei obţinute ceea ce îngreunează luarea unor decizii privind valorificarea producţiei în piaţă. „Trebuie să rezolvăm această problemă pentru că atâta timp cât dăm subvenţii fermierilor şi noi trebuie să găsim soluţii pentru piaţă, inclusiv de import-export; este bine să se ştie exact care sunt producţiile. Consider că trebuie să găsim un mecanism mai de încredere pentru fermieri deoarece mecanismul actual, poate, nu le oferă această încredere de a raporta exact sau poate mai există pârghii de a comercializa producţia la negru, ceea ce iar nu este bine”, a explicat ministrul Agriculturii.

În privinţa calităţii recoltei de grâu din 2011, şeful MADR a adăugat că, deocamdată, se iau probe din toate zonele ţării, iar în momentul în care va avea analizele pentru 10% din acestea se vor face publice rezultatele. Recent, Valeriu Tabăra estima că 80% din recolta de grâu din acest an este panificabilă, „60% din producţie fiind de o foarte bună calitate”. (ziare.com)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail