În judeţul Covasna s-au cultivat anul acesta circa 11.000 de hectare cu cartofi, suprafață din care producătorii au recoltat, până acum, doar circa 15%. Până la finalul campaniei de recoltare se estimează că producția totală de anul acesta va fi de peste 200.000 de tone.

cartofDirectorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Covasna, Konczei Csaba, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că până în prezent s-a strâns recolta de pe aproximativ un sfert din suprafaţa totală cultivată cu cartofi, producţia fiind de circa 20 de tone la hectar.

„Deci avem cam la un nivel de 15-20% recoltat, și zicem noi că vom avea o producție normală, cel puțin după aceste indicii. Producția medie este undeva la 20-21 de tone pe hectar. Deocamdată așa arată estimările noastre.” – a declarat Konczei Csaba.

În ceea ce privește prețurile de anul acesta, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Covasna estimează că acestea nu vor depăși 0,70 lei / kilogram: „Acum estimăm un preț undeva între 60 și 70 de bani, s-a pornit puțin mai jos, de la 55-60 de bani, dar a avut o creștere să zicem lentă și cred că prețul se va stabili undeva la 65-70 de bani kilogramul, brut. În ceea ce privește cartofii care se spală și se ambalează, prețurile sunt undeva între 80-85 de bani + TVA.”

Specialiştii recomandă producătorilor de cartofi să folosească soiuri timpurii, astfel încât tuberculii să se formeze până la apariția vremii secetoase.

„Suntem într-o situație puțin interesantă, sunt anumite soiuri care au o producție bună, în jur de 30-32 tone la hectar, dar sunt și soiuri care au o producție mai slabă, sub așteptări, și asta datorită perioadei aceleia de la sfârșitul lunii iulie și până în prima săptămână a lunii august – perioada aceea de secetă. Soiurile timpurii au o producție mai bună.” – a mai explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Acesta estimează că până la finalul campaniei de recoltare producția de cartofi va ajunge la 225.500 de tone: „Din suprafața totală cultivată, producția de anul acesta ar fi 11.000 de hectare, înmulțit cu 20,5 tone, zicem noi, și ar ajunge la finalul campaniei de recoltare la 225.500 de tone.”

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail