Înscrierea în programul de susținere a producției de usturoi se apropie de final, termenul limită de depunere a dosarelor în acest sens fiind 15 mai.
Programul, aflat la prima ediție, se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit MADR, pentru a accesa programul de susținere a producției de usturoi, solicitanții sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere în program până la data de 15 mai inclusiv, urmând ca Direcțiile Agricole Județene să verifice existența culturii și să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.
Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, cumulativ, pentru acordarea ajutorului de minimis de 1.000 de euro/ha sunt: a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp; c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere; d) să facă dovada producției prin documente justificative.
Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se vor depune la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie.
Producători agricoli de la nivelul întregii țări s-au înscris în program, printre aceștia numărându-se și câțiva din județul Covasna.
Vom reveni cu informații.
Ana CIORICI COSTACHE