Parohia Ortodoxă Baraolt împreună cu Asociația „Calea Neamului” organizează astăzi, 16 aprilie, în Sâmbăta lui Lazăr, procesiunea de Florii la Vârghiș, Doboșeni si Baraolt.
Inițiatorul acestei acțiuni, Mihai Tîrnăveanu, președinte al Asociației „Calea Neamului”, a scris pe pagina lui de socializare:
„Acolo unde nu mai sunt români, venim noi, pentru ca Pământul Țării să mai respire încă odată, românește.
Parohia Ortodoxă Baraolt împreună cu Asociația Calea Neamului organizează pe 16 aprilie, în Sâmbăta lui Lazăr, ajunul Floriilor, procesiunea de Florii la Vârghiș, Doboșeni si Baraolt, jud. Covasna.
Cu ramuri de salcie, ne reîntoarcem acolo unde în 2017 am înălțat Troița Românilor, în curtea Bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Vârghiș, ridicată în 1807. La ora 15,30 vom lua parte la slujba Vecerniei împreună cu cei trei sau patru enoriași ortodocși din Vârghiș iar după ce vrednicul părinte Vasile Bobeică va sfinți ramurile de salcie, vom porni în procesiune pâna la Crucea din centrul Vârghișului, ridicată pe locul unde a fost dărâmată de trupele horthyste în 1940, biserica ortodoxă ridicată în 1937. Pornim apoi spre Doboșeni, acolo unde nu mai există niciun creștin ortodox, pentru a ne închina și a lumina cu o lumânare biserica ortodoxă demolată partial în 1940, refăcută odată cu înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei de IPS Ioan Sălăjean. Spre seară ajungem la Baraolt, la Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil unde părintele Vasile ține încă vie flacăra ortodoxiei laolaltă cu cei câțiva enoriași din localitate.
Împreună cu noi vor veni în această procesiune 30 de tineri din Covasna pentru a-i apropia și mai mult de Sfânta Biserică, pentru realiza si mai mult cât de vitală este prezenta lor în bisericile din satele și orașele unde trăiesc. Cine dorește să ne ajute cu transportul și masa copiilor, este rugat să doneze orice sumă de bani în contul general al Asociației Calea Neamului, RO62BRDE080SV52855930800. Din banii strânși, vom ajuta deasemenea parohiile ortodoxe din Vârghiș și Baraolt. (…)
Roman Nicolae, unul din cei trei români din Vârghiș care mai știa câteva cuvinte în limba română, în 2017. Când am ajuns atunci în curtea bisericii ortodoxe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, scăpată de prigoana horthystă, s-a uitat spre noi cu o privire pe care nu o voi putea uita niciodată. S-a dus țintă la clopotnița care stătea să cadă și a început cu un năduf istoric să tragă clopotul…cu o îndârjire de parcă toată viața lui ar fi atârnat de aceast lucru. De-abia apoi a schimbat cu greu câteva cuvinte cu noi în limba română, vizibil marcat de emoție. Si acum îmi răsună în creier acel clopot…doar el a mai rămas din biserica ortodoxă de piatră din centrul Vârghișului rasă de pe fața pământului de trupele maghiare de ocupație în anul 1940. Doar Clopotul și o fotografie veche pusă pe Crucea ridicată pe locul fostei biserici construită în 1937. Cea veche din 1807 a scăpat, fiind pe un deal undeva la marginea satului, doar acolo la margine, le era permis românilor să se roage în limba lor.
Pentru privirea lui Nicolae, pentru românii care au murit în limba română și ortodoxie și pentru acel Clopot care strigă peste veacuri tot în românește, vom merge din nou la Vârghiș în Sâmbăta lui Lazăr, pentru ca Hristos să se îndure ca odată și odată, românismul să reînvie în acest loc al durerii și al jertfei aflat în Inima Țării.
Sâmbăta la ora 15,30 va începe la Vârghiș Vecernia. Pornim apoi pe urmele ultimilor români în Procesiunea Floriilor, spre Crucea din centru, spre Doboșeni si Baraolt, cu Dumnezeu înainte!
Despre vizita pe care români din județul Covasna dar și din alte județe ale țării le-am făcut-o celor câțiva români care mai trăiesc în inima țării, în luna octombrie 2017, puteți afla amănunte pe: https://mesageruldecovasna.ro/au-venit-romanii-la-doboseni-si-varghis-din-zidurile-bisericii-de-la-varghis-din-urletul-clopotului-de-la-herculian-din-ruinele-de-la-doboseni-ne-vom-inalta-si-vom-sta-drepti-de-neclinti/
Maria Crețu-Graur