O procedură medicală rară, ce a presupus schimbarea sângelui unui nou-născut care avea RH-ul incompatibil cu cel al mamei, a fost realizată la începutul săptămânii trecute la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, a anunţat miercuri conducerea instituţiei.

Potrivit sursei citate, o astfel de procedură a mai fost realizată până acum doar o singură dată în judeţul Covasna, în urmă cu 3 ani.

Fetiţa supusă intervenţiei s-a născut în data de 8 mai, cu multiple complicaţii şi o stare de sănătate alterată, iar din echipa care a realizat exsanguinotransfuzia au făcut parte şefa secţiei de Neonatologie, medicul primar Gyulai Gabriella şi medicul primar Ivacson Lilla.

Dr. Gyulai Gabriella a explicat că procedura, care a durat aproximativ 3 ore şi jumătate, a constat în schimbarea aproape completă a sângelui bebeluşului, fiind indicată în cazuri de incompatibilitate între mama cu RH negativ şi nou-născutul care a dobândit RH pozitiv.

Potrivit acesteia, fetiţa se află în prezent sub monitorizare, urmând să fie externată cel mai probabil la sfârşitul acestei săptămâni.

„Pentru noi este o foarte mare realizare. (…) Bebeluşul s-a născut în jurul termenului, la 36-37 de săptămâni. Ce a fost mai particular la acest copil a fost că s-a născut cu o stare de sănătate destul de precară, avea insuficienţă respiratorie şi cardiacă, ficatul şi splina erau mărite. Era anemic la naştere, iar în prima zi a primit o transfuzie de sânge. Mama având RH Negativ, iar copilul RH Pozitiv, se produc anticorpi împotriva sângelui copilului, sângele dispare, hemolizează, iar prin hemoliză se produce o substanţă numită bilirubină care poate fi toxică pentru creier. Dacă nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toată durata vieţii, în acest caz va rămâne cu sechele neurologice. Prin această procedură, care este destul de invazivă şi este necesară o singură dată în viaţă, practic se schimbă tot sângele copilului”, a explicat dr. Gyulai Gabriella, citată într-un comunicat transmis de unitatea sanitară.

Potrivit medicilor, un rol deosebit de important în reuşita acestei proceduri l-au avut donatorii de sânge care s-au mobilizat în urma apelului lansat de Spitalul Judeţean de Urgenţă, dar şi echipa laboratorului de analize a unităţii medicale care a transmis prompt rezultatele probelor de sânge prelevate de la nou-născut.

„Trebuie să calculăm volumul de sânge necesar pentru copil, după care se introduc câte 10 ml de sânge, se scot 10 ml de sânge, iar procedura se repetă. Ulterior introducem plasmă, iar la fiecare 100 de ml de sânge schimbaţi, facem analize pentru a vedea statusul bebeluşului, echilibrul acido-bazic, monitorizăm tensiunea, respiraţia, temperatura, glicemia, nivelul hematocritului şi trombocitele. Extrem de importanţi au fost donatorii din oraşul nostru, pentru că am anunţat că ne trebuie sânge şi masă trombocitară şi s-au prezentat la donare. Acestui copil i-am dat sânge de 3 ori, iar nouă ne trebuie întotdeauna sânge proaspăt, recoltat sub 5 zile. Este foarte mare lucru că vin oamenii să doneze. Şi laboratorul ne-a ajutat foarte mult, am anunţat că vom face această procedură şi că vom trimite probe pentru bilirubină şi hematocrit, iar ei în 5 minute ne trimiteau rezultatele, nu a trebuit să aşteptăm o oră pentru un rezultat”, a mai explicat medicul specialist.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Sursa foto: Spitalul Județean Fogolyán Kristóf/facebook.com

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail