Asociaţia Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna a organizat o întrunire a fermierilor din zona Zagon. Evenimentul care a avut loc ieri dimineaţă, la Căminul Cultural al comunei Zagon, a adus laolaltă peste 150 de persoane. Pe lângă gospodarii din zonă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai unor instituţii cu responsabilităţi în domeniu.
În cadrul întrunirii s-au ridicat anumite probleme cu care se confruntă crescătorii de bovine din zonă. Cu acest prilej, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna, Ötvös Mózes, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că una dintre fabricile de lapte din judeţ a hotărât scăderea preţului de achiziţie de la fermieri, în condiţiile în care preţul materialelor necesare dar şi a combustibilor cresc continuu.
„Noi avem interesul ca laptele să fi achiziţionat la un preţ la care crescătorii de bovine să nu moară de foame, cu atât mai mult cu cât laptele din judeţul Covasna este cel mai bun din lume. S-au mai văzut cazuri în care unele persoane s-au îmbolnăvit consumând lapte din UE, dar acest lucru este exclus dacă cineva consumă numai lapte autohton”, a accentuat Ötvös.
Una dintre probleme sensibile ridicate de crescătorii de animale a fost aceea cu privire la neplata cantităţii de lapte colectată din regiunea Băţani, de către fabrica de lapte din Sita Buzăului. Prezent la eveniment, prefectul judeţului Covasna, György Ervin, a precizat că a luat legătura cu cei în cauză, iar directorul fabricii i-a promis că va încerca să achite datoriile faţă de crescătorii de bovine, în termen rezonabil.
La eveniment a luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care a declarat că, prin recent înfiinţata Asociaţe AGROSIC se va încerca sprijinirea producătorilor privaţi şi a asociaţiilor mici, în a-şi plăti contribuţia proprie la proiecte.
„Cel mai important lucru este credibilitatea”
Activitatea de creştere a animalelor, implicit a bovinelor, presupune o strânsă legătură de colaborare cu reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna, motiv pentru care, la întâlnirea de la Zagon a fost prezentă şi directoarea instituţiei, Angela Negoiţă. În faţa fermierilor, aceasta a accentuat încă o dată faptul că cel mai important lucru este credibilitatea. „Fiecare trebuie să aibă pe teren exact acelaşi lucru ce a declarat pe hârtie, cu atât mai mult cu cât judeţul Covasna va fi în programul de teledetecţie. Din satelit se va putea determina cu exactitate cultura de pe teren, şi, dacă aceasta nu coincide cu cele declarate pe hârtie, vom avea de suferit” a precizat Angela Negoiţă. Aceasta i-a atenţionat pe fermieri şi cu privire la riscul de a pierde finanţarea APIA, dacă îşi ard miriştile.
În cadrul întâlnirii, directorul Direcţiei Agricole Covasna, dl. Könczei Csaba a adus la cunoştinţa persoanelor interesate că, în perioada 2014-2020, fondurile Uniunii Europene pentru agricultură rămân la acelaşi nivel ca cele din prezent, dar, ca o noutate, pe viitor se va separa în totalitate politica pentru producătorii mici şi mijlocii, de cei mari, în timp ce fondurile pentru marii producători se vor limita.
Totodată, celor care au contract pentru sfeclă li s-a reamintit faptul că, pentru a primi finanţare de la APIA, trebuie să vizeze această cerere la Direcţia Agricolă, până cel târziu 25 aprilie 2012.
Ana Alina Costache