Trăind într-o lume duală, între bine și rău, adevăr-minciună, logic-ilogic, lumină-întuneric etc., suntem mereu nevoiți să luăm decizii care să restabilească echilibrul între relația armonie-dizarmonie.
Viața de fiecare zi ne oferă nenumărate exemple în acest sens. De pildă, în actuala stare de pandemie opinia cetățenilor este împărțită între PRO și CONTRA, unii cred în existența virusului COVID-19, alții nu cred. Și, ca mai întotdeauna, există și o a treia categorie: „nehotărâții” sau „nelămuriții”, care intră la ABȚINERI, de fapt aceștia reprezintă factorul „echilibru” în relația pro-contra, un factor oscilant, care mai devreme sau mai târziu va înclina balanța într-o parte sau alta. Dar în exemplul de mai sus, pentru a ajunge la o situație dorită, ar trebui invitați să viziteze ATI toți cei care nu cred în existența virusului, ceea ce, desigur, e imposibil, însă cu cât mai mulți „nehotărâți” vor trece în tabăra „pro”, acceptând vaccinarea, cu atât mai repede se va ajunge la scopul propus. „Nehotărâții” întotdeauna au nevoie de un „impuls” pentru a lua o decizie, iar impulsul trebuie să vină din partea autorităților, care autorități trebuie să găsească modalitatea corectă pentru a face acest lucru.
Relația „pro-contra” există peste tot atât în natură cât și în societate, la toate nivelurile. De exemplu, în familie. O întâmplare recentă, despre care relatează acum sursele informative, s-a soldat cu un sfârșit tragic: un bărbat și-a înjunghiat soția, în fața copilului, apoi s-a aruncat pe fereastră sinucigându-se. Extrem de trist, și aceasta pentru că în familia respectivă nu s-a putut găsi echilibrul între armonie și dizarmonie, nici unul dintre soți n-a renunțat la „pro” sau „contra” în conflictul lor, iar bietul copil probabil că era paralizat de teamă și de neputința de a înțelege ce se întâmplă, astfel că n-a putut înclina balanța spre starea de echilibru. Sperăm să nu ajungem și noi ca societate într-o astfel de situație…
Știm cu toții că la orice ședință/ întrunire, fie de partid, de ONG sau echipă de proiect, la luarea unei decizii înaintea unei acțiuni apar bine-cunoscutele întrebări: „Cine este PENTRU? Cine este ÎMPOTRIVĂ? Cine se ABȚINE?” Câștigă întotdeauna cei spre care se înclină balanța la talerul PENTRU, respectiv PRO, și astfel chiar dacă echilibrul nu este perfect, lucrurile rămân într-o oarecare armonie și se elimină, chiar dacă temporar, „starea de conflict”.
Tendința spre echilibru o vedem și în natură. Se spune că Dumnezeu, înainte de a-l crea pe om, întâi i-a construit „casa”, adică Pământul, i-a creat condiții favorabile pentru a trăi, a creat plantele, animalele și păsările cerului și abia pe urmă l-a creat pe OM și i-a dat în stăpânire toate lucrurile. În acea vreme a existat un echilibru, o armonie între Om și Natură. Au trecut de atunci milenii… Și ce facem noi astăzi?! Cum agresăm Natura în fiecare zi, încât nu ne dăm seama cât rău facem? Nici măcar nu vrem să înțelegem consecințele faptelor noastre, atât de orgolioși suntem și însetați de putere și îmbogățire cu orice preț. Și continuăm astfel să acționăm cu și mai multă furie CONTRA Naturii, de fapt a propriei noaste existențe pe această planetă. Pandemia actuală, care seceră milioane de vieți pe tot globul, poate fi considerată și ca o „atenționare” din partea Naturii, de fapt din partea Divinității, în care, din nefericire, mulți am încetat să mai credem și deviem în tabăra „împotrivă”. Și până când nu vom înțelege acest lucru, nu vom putea restabili echilibrul între bine și rău, între „pro” și „contra”…
Mihai Trifoi