Permanent, poliţiştii din judeţ au urmărit şi acţionat cu celeritate în toate cazurile de violenţă intrafamilială, numai în primele 8 luni ale anului în curs fiind executate 237 de intervenţii pentru aplanarea unor conflicte de acest gen. Violenţa în familie este reprezentată de orice agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică săvârşită de către un membru al familiei împotriva altui membru al familiei. Ea nu se manifestă în mod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri. 

Lucrătorii inspectoratului sfătuiesc persoanele aflate în astfel de situaţii să utilizeze numărul de urgenţe 112 sau să anunţe Poliţia prin orice mijloace. O altă măsură de apărare în astfel de situaţii o reprezintă solicitarea unui ordin de protecţie de la instanţa de judecată teritorială, document care se emite în max. 72 de ore de la solicitare. Acest ordin este executoriu şi are ca scop îndepărtarea agresorului din locuinţa familiei şi interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, cu victima. Persoanele care au obţinut ordine de protecţie pot anunţa în orice moment Poliţia în cazul în care agresorul nu respectă prevederile acestuia. De asemenea, persoanele împotriva cărora s-a emis un ordin de protecţie sunt sfătuite să le respecte întocmai, pentru a evita agravarea situaţiei şi eventualele consecinţe de natură penală.

Pentru situaţiile prezentate mai sus, putem exemplifica cu cazul unui bărbat din municipiul Tg. Secuiesc, împotriva căruia fusese emis un ordin de restricţie de către Judecătoria locală, care, în două seri consecutiv, a încercat să forţeze intrarea în locuinţa fostei soţii şi a apelat-o telefonic de mai multe ori. Persoana în cauză este în prezent cercetată pentru nerespectarea ordinului de protecţie şi riscă o pedeapsă cu închisoare între o lună şi un an, conform art. 32 din Lg. 217/2003R.

IPJ Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail