Primul termen în procesul intentat Prefecturii Covasna de către Partidul Civic Maghiar (PCM), după sancţionarea acestuia din urmă cu suma de 5000 de lei pentru nerespectarea protocolului de intonare a imnului, a fost stabilit pentru data de 9 martie a.c.

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, care a contestat amenda în instanţă, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că prima înfăţişare va avea loc la Tribunalul din Sfântu Gheorghe şi speră să obţină o sentinţă favorabilă. „O să fim prezenţi, aşteptăm cu nerăbdare primul termen în acest proces. Eu am încredere în Justiţia română şi sper că aceasta va da o sentinţă democratică (…) Sper să fie o sentinţă corectă, pentru că în nicio ţară democratică din Uniunea Europeană nu se poate vorbi despre două feluri de oameni, despre două categorii, iar dacă România este o ţară democratică, atunci trebuie să aibă nişte legi şi nişte sentinţe democratice. Este de neacceptat ce s-a întâmplat, ca într-o ţară democratică să nu poţi cânta imnul tău (imnul Ungariei n.red.), e de necrezut. Noi nu dorim altceva decât să se facă dreptate, de aceea am atacat în instanţă amenda. Aşa ceva nici nu am visat, că dacă o să cântăm imnul nostru o să vină cineva să ne amendeze”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

La sfârşitul anului trecut, Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon. Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind intonarea imnului naţional, care prevede, printre altele, că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.

În semn de protest, PCM a organizat pe parcursul lunii decembrie un şir de manifestaţii publice în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe la care au participat câteva mii de etnici maghiari. Şi liderii UDMR Covasna au susţinut aceste acţiuni, implicându-se inclusiv în mobilizarea participanţilor, nemulţumiţi fiind de „nerespectarea” de către Prefectura Covasna a simbolurilor comunităţii maghiare, concret a imnului şi steagului secuiesc care, conform legii, nu poate fi arborat permanent în spaţiile publice, doar cu prilejul manifestărilor specifice comunităţii maghiare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail