La Centrul Cultural Covasna a avut loc vineri, 16 noiembrie,  gala de premieră a filmului inspirațional românesc „Coborâm la prima”. Evenimentul s-a desfășurat într-un mod modest și plin de emoții, filmul fiind prezentat de două ori, în sala centrului.

Dacă în prima parte a evenimentului filmul a fost prezentat pentru elevi, printr-un proiect al producătorilor, desfășurat împreună cu Kaufland, iar sala a fost plină, în a doua parte, sala a găzduit un număr modest de persoane. Pentru început am fost uimit de numărul mic de persoane prezente, mai apoi am realizat adevărata valoare a situației.

„Coborâm la prima”, regizat de Tedy Necula, este un film ieșit din tipar, este un film care prin acțiunea sa desfășurată într-un spațiu restrâns, oferă privitorilor o lecție de viață. Chiar dacă la început  nu promite foarte multe, în final, fiecare persoană afirmă că vizionarea filmului este un un impuls pozitiv.  Am privit cu mare interes acțiunea, fiecare cuvânt rostit de actori fiind o lecție de viață.

Acțiunea filmului și preconcepțiile cetățenilor

            Probabil că nimeni nu-și dorește ca într-o zi să rămână blocat între stațiile de metrou, ar fi un moment total neplăcut. În astfel de situații, nu ne deranjează mereu întămplarea, ci faptul că suntem nevoiți să petrecem timp alături de persoane necunoscute. Blocați între stații, protagoniștii sunt nevoiți să socializeze, la început fiecare dintre ei având prejudecăți. Tedy Necula a unit  în producția sa destine total diferite, oameni cu probleme diverse, cu concepții diferite, iar prin diversitatea de personalitate, apar preconcepțiile. Fiind blocați în vagonul de metrou, oamenii sunt nevoiți să interacționeze, să se ajute și să găsească soluții la problemele pe care le întâmpină, completând astfel destinele celorlalți. Dorința regizorului nu este de a influența privitorul prin acțiune, ci prin gesturi simbolice; așadar principalele elemente ale filmului sunt comunicarea și descoperirea celui de lângă.

„Preconcepțiile cad atunci când ne dăm voie să vedem dincolo de aparențe. (..) Ce iese atunci când descoperim poveștile celor pe lângă care trecem zi de zi?”

         Descoperirea poveștilor celor din vagonul de metrou i-a făcut pe călători să se împrietenească, să elimine pragurile și barierele dintre ei, să descopere adevărata valoare a oamenilor pe lângă care trec zilnic.

Reacțiile spectatorilor

            Cred că cea mai importantă parte a proiecției este la final, când oamenii își spun părerile și discută despre mesajul pe care îl transmite filmul. Scenariul filmului i-a făcut pe câțiva privitori să lăcrimeze, fiecare dintre cei prezenți în sală fiind emoționat  de mesajul pe care îl transmite Tedy Necula, prin intermediul filmului. Imediat după ce sala s-a luminat, privitorii au exprimat cuvinte de laudă și mulțumire pentru regizor, fiind el însuși un exemplu de viață. Tedy, regizorul, ne-a făcut să înțelegem că indiferent de locul în care ne aflăm, totul este dificil până când reușim să-l descoperim pe cel de lângă noi. La finalul filmului, am realizat că precum oamenii din vagon ce  erau doar niște necunoscuți, cu probleme diverse, la fel și cei prezenți în sală erau oameni diverși, dar uniți de un scop.

Regizorul a afirmat că este posibil ca în viitor să lanseze „Coborâm la prima” și la Sfântu Gheorghe. Cu această ocazie, vă recomandăm să participați cu drag la acest eveniment, oriunde aveți posibilitatea.

„Tedy Necula regizează și produce filme inspiraționale. A creat peste 40 de filme documentare care vizează proiecte și cauze sociale în Europa. În filmele sale caută să transmită inspirație în orice subiect sau brand, chiar și în locuri unde alții descoperă doar drame. Este primul regizor cu dizabilități din România. Povestea lui  de viață inspiră audiențe largi în cadrul discursurilor  inspiraționale pe care le ține, sau prin filmele sale. <<Coborâm la prima>> este debutul său în lungmetraj. Primul film inspirațional românesc arată publicului bucuria de a fi împreună în acest spațiu în care putem face extraordinar de multe lucruri dacă acceptăm să fim deschiși către ceilalți.” – se arată în broșura ce însoțește filmul.

 

Cosmin Teodor IOSUB

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail