Primul cluster balneo-turistic din ţara noastră, care va coagula oameni de afaceri, autorităţi şi instituţii interesate de dezvoltarea acestui domeniu, va fi creat luna viitoare la nivelul regiunii Centru, a declarat vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Clusterelor din România, Vajda Lajos.

Printre obiectivele viitorului cluster se numără promovarea, sub un brand comun, a potenţialului turistic şi balnear al judeţelor din regiunea Centru, crearea unei strategii comune de dezvoltare şi de atragere a turiştilor, precum şi a potenţialilor investitori în domeniu.

Vajda Lajos a menţionat că la acest cluster vor putea adera proprietarii de pensiuni, de hoteluri şi restaurante, meşteşugarii, agenţiile de turism, autorităţile locale, centrele de cercetare şi inovare, unităţile medicale, instituţiile de învăţământ superior, asociaţiile profesionale, băncile, centrele de consultanţă, etc. dornice să-şi armonizeze interesele şi să conlucreze la nivel regional.
„Intenţia noastră este de a crea o reţea naţională de clustere balneoturistice, pentru că toate zonele din ţara noastră au potenţial. În regiunea Centru avem numeroase zone de interes şi investiţii de succes, în staţiunea Covasna, spre exemplu, la Praid, Sovata, Tuşnad, Sibiu, Sângeorgiu de Mureş, etc, dar fiecare lucrează separat, nu corelat. Dacă ar conlucra, dacă s-ar integra într-o structură bine organizată, cum este clusterul, atunci ar putea fi mai eficiente, mai creative, mai dinamice şi ar putea atrage mai mulţi turişti”, a spus Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, membrii clusterului ar putea organiza în comun acţiuni de promovare a potenţialului baleoturistic al regiunii, a tradiţiilor culturale şi obiceiurilor gastronomice, ar putea participa împreună la târguri şi expoziţii, la cursuri de pregătire profesională, ar putea să-şi facă reciproc publicitate sau să-şi vândă produsele şi să atragă fonduri de dezvoltare.
Vajda a mai spus că viitorul cluster va ţinti si către turiştii străini, în special către cei din Rusia, China şi Germania şi va încerca să atragă la băi nu doar persoane vârstnice ori bolnave, ci şi pe cei mai tineri.

Vajda Lajos a amintit că în judeţul Covasna au fost înfiinţate în ultimii ani mai multe clustere, cum ar fi cel al lemnarilor „Pro Wood”, al biomasei „Green Energy” şi „Agrofood”, iar în lume sunt numeroase clustere de succes, cum ar fi Silicon Valley din California, devenit un punct de referinţă în industria computerelor, sau Hollywood în industria cinematografiei.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail