Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna a preluat şi distribuit către medicii de familie primele 2.550 de vaccinuri, repezentând aproape 20% din totalul necesar, solicitat de la Ministerul sănătăţii.

Această primă tranşă de vaccinuri a fost preluată de către DSP Covasna vinerea trecută, distribuirea fiind începută imediat către medicii de familie şi grupurile ţintă care trebuie să se imunizeze. „Vineri am adus de la Bucureşti cam 20 % din ceea ce avem nevoie. Medicii primesc în raport  cu ce au nevoie, ce au comandat şi ce pot depozita în frigider. În mare măsură este pornită repartiţia.  Este o veste şi mai bună că în Europa nu a apărut gripa,  aşa că avem timp destul să ne imunizăm. Am mai spus că vacinul trebuie făcut înainte de apariţia virusului gripal, şi nu la o dată anume. De regulă, nu apare direct la noi, ci vine din altă parte. Ar fi fost o problemă  dacă ar fi apărut deja, dar cum nu este cazul, avem timp să ne imunizăm. (…) În primul rând vor primi grupurile organizate, case de bătrâni, asociaţii, bolnavii cronici şi restul se dau medicilor de familie pentru persoanele peste 65 de ani, gravide şi copii instituţionalizaţi, ca şi până acum”, a declarat dr. Santa Ferenc, medic epidemiolog în cadrul DSP Covasna.

Acesta a punctat că provenienţa vaccinurilor nu au o relevanţă în ceea ce priveşte eficaitatea acestora, întrucât toate vaccinurile de pe piaţă au avizele Organizaţiei Mondiale de Sănătate (OMS). Anul trecut unele cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au refuzat vaccinarea pe motiv că pe cutiile vaccinurilor ar fi fost inscripţii în limba chineză. „Nu contează de unde vin. Sunt vaccinuri verificate, avizate, cu componente de OMS, conform experienţei şi virusurilor circulante în această perioadă”, a precizat dr. Santa Ferenc.

Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail