Primăria municipiului Sf.Gheorghe se pregăteşte să întâmpine primăvara lui 2012 aşa cum se cuvine. Sute de mii de răsaduri de flori, care vor înfrumuseţa străzile şi spaţiile verzi, arbori şi arbuşti plantaţi în diferite zone ale oraşului, campanii de curăţenie prin cartiere, planuri de amenajare peisagistică a sensurilor giratorii, sunt doar câteva dintre principalele acţiuni vizate de reprezentnţii autorităţii locale.
După o iarnă destul de grea, în curând oraşul Sfântu Gheorghe îşi va schimba imaginea cu ajutorul sutelor de mii de flori, arbuşti şi plante care vor înfrumuseţa spaţiile verzi din oraş. Pentru acest lucru, însă, în serele de la Grădinăria oraşului, care aparţin de primăria municipiului Sfântu Gheoghe, s-a lucrat luni de zile.
Gyorgy Ignat, inginer-şef, ne-a spus că, deşi vremea nu este încă favorabilă punerii în practică a acestor planuri, angajaţii de la sere lucrează intens pentru a acţiona, pe cât posibil, până la Paşti. “Ne-am pregătit cu foarte multe răsaduri de flori, deoarece vrem să facem un oraş frumos, în această primăvară. În fiecare an, în perioada primăverii, Grădinăria oraşului plantează în jur de 200.000-250.000 de răsaduri de flori . În afară de asta, mai producem răsaduri şi pentru asociaţiile de locatari, pentru şcoli şi grădiniţe. Anul acesta sperăm să reuşim totuşi să înfiinţăm în jur de 300.000 de răsaduri”, a declarat Gyorgy Ignat.
El a precizat că, pentru acest an s-au cheltuit în jur de 20.000 de lei doar pentru materialul săditor care nu se produce aici, şi, până în prezent au fost pregătite 250.000 de răsaduri de flori, printre care 7000 de lalele, 20.000 bulbi de crocus şi brânduşe de primăvară, muşcate, panseluţe sau cineraria.
De la inginerul şef am aflat că în serele de la Grădinăria oraşului lucrează 38 de angajaţi, care se ocupă de flori de la stadiul de sămânţă până în momentul în care sunt plantate. Cea mai mare atenţie o primesc florile din etapa I, care se produc în seră. Acestea trebuie bine îngrijite, având în vedere temperaturile scăzute din anotimpul rece. Aici se produc şi florile în ghiveci, care, nu peste mult timp vor fi montate pe stâlpii de iluminat din oraş.
Gyorgy Ignat a precizat că, anul trecut, în diferite zone ale oraşului au fost amplasate pe stâlpi în jur de 4500 de ghivece, însă, datorită temperaturilor foarte scăzute din această iarnă, pentru anul în curs au fost pregătite 2.500-3.000. Totodată, angajaţii de la Grădinăria oraşului trebuie să facă faţă şi cererilor venite din partea asociaţiilor de proprietari, care doresc să înfrumuseţeze spaţiul din jurul blocurilor în care locuiesc. „În fiecare an s-au înregistrat 400-500 de cereri pentru flori, seminţe, arbuşti şi ierburi pentru spaţiile verzi, iar aceste solicitări au fost onorate, în mare parte” ne-a spus inginerul şef. Potrivit acestuia, în acest an sunt în lucru studii de amenajare peisagistică pentru toate sensurile giratorii din oraş.
Cu siguranţă, fiecare locuitor al oraşului Sfântu Gheorghe aşteaptă să-şi bucure privirea cu florile multicolore produse, cu drag şi multă trudă, de angajaţii de la Grădinăria oraşului.
Anna-Maria Chiţu