…În sfârșit, cel mai frumos anotimp a sosit, deocamdată doar din punct de vedere…calendaristic. Pentru că primăvara adevărată – cea astronomică – vine abia de Echinocţiu, din data de 20 martie 2025.

Referindu-ne acum la manifestări artistice, așa cum v-am obișniut stimați melomani, să spunem că pe 28 februarie a.c., în ultima zi a iernii, Orchestra de Cameră a Filarmonicii Brașov, sub conducerea muzicală a apreciatului violonist Sebastian Tegzeșiu, manager-interimar al instituției, a susținut un Concert memorabil la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Evenimentul a fost primit cu entuziasm de publicul de la malul mării, impresionat de interpretarea unui program deosebit. Concertul a debutat cu lucrarea „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, recompusă de Max Richter, o reinterpretare modernă care a adus un plus de profunzime muzicală prin îmbinarea elementelor baroce cu sonorități contemporane. Seara a continuat cu „Souvenir de Florence” de Piotr Ilici Ceaikovski, creație plină de pasiune și dramatism, inspirată de călătoriile compozitorului în Italia.

Concerte simfonice și Recitaluri de excepție în perioada următoare

Reîntorcându-ne în municipiul de la poalele Tâmpei să precizăm așa cum ne-a informat PR-ul Iosif Trif, colaboratorul nostru de specialitate, că interesul publicului pentru ofertele artistice ale prestigioasei Filarmonici din Brașov este în continuă creștere, biletele pentru concertele simfonice ale lunii martie 2025 fiind aproape epuizate, iar pentru manifestările educative fiind deja Sold Out.

Primăvara muzicală va debuta joi, pe 6 martie, când în Sala Mare va avea loc Concertul intitulat „When I Fall in Love”, un eveniment dedicat muzicii jazz și romantice. Seara va fi marcată de prezența Luizei Zan și a pianistului Andrei Petrache, alături de Orchestra Filarmonicii brașovene, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu. Aranjamentele muzicale sunt semnate de Mariano Castro. Programul concertului include piese celebre precum „L.O.V.E.”, „Quizás, Quizás, Quizás” și „Unforgettable”. Pentru că biletele pentru acest concert sunt deja vândute, publicul are totuși ocazia să asiste la Repetiția generală de la ora 10.00 din aceeași zi.

Marți, 11 martie, în Sala Mică este programat un recital de muzică de cameră susținut de celebra formație ”Gaudeamus Quartet”, alături de violoncelistul invitat Filip Papa. Programul serii include Cvartetul cu corzi nr. 6 în Si bemol major, K. 159 de Wolfgang Amadeus Mozart și Cvintetul cu două violoncele în Do major, D. 956 de Franz Schubert. Acest recital oferă melomanilor o incursiune în eleganța muzicii clasice, cu lucrări pline de sensibilitate și rafinament interpretativ.

Joi, 13 martie, ni se propune un Concert Simfonic extraordinar în Sala Mare, avându-l ca solist pe renumitul violoncelist german Benedict Klöckner. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Oroșanu, programul incluzând două capodopere ale repertoriului orchestral: Concertul pentru violoncel în si minor, op. 104 de Antonín Dvořák și ”Sacre du printemps” de Igor Stravinski. Publicul va avea ocazia să asculte un contrast fascinant între lirismul profund al concertului lui Dvořák și energia capodoperei lui Stravinski, într-o seară ce promite să fie o experiență sonoră de excepție.

Filarmonica Brașov își continuă astfel misiunea de a oferi programe muzicale de înaltă calitate, programul pentru perioada următoare incluzând concerte susținute de dirijori de renume, precum japonezul Daisuke Soga – Cetățean de Onoare al Brașovului – (de a cărui amiciție se bucură de ani de zile autorul acestor rânduri, care a avut șansa să-l întâlnească pe Maestru și în Patria Soarelui Răsare). Vor performa, de asemenea, redutabilii șefi de orchestră Tiberiu Soare, Cristian Sandu, Sergey Smbatyan, David Molard Soriano, dar și soliștii noștri brașoveni de mare valoare Florin Ionescu-Galați și Horia Mihail, ca și invitații Sarah Nemțanu, Daniel Goiți. Repertoriul va cuprinde lucrări orchestrale impresionante, menite să ofere o experiență artistică de neuitat.

Anotimpul florilor ne invită la reverie și la sonorități elevate. Să ne bucurăm, așadar, dragi prieteni, de ele…
Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail