Lucrările de construcţie la centura ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe sunt în grafic, a anunțat, joi, primarul Antal Árpád András.
Primarul a subliniat importanța construirii centurii ocolitoare a municipiului:
„În ultimele 30 de zile, au intrat 581.000 de autoturisme în municipiul Sfântu Gheorghe – aproape 20.000 pe zi. (…) Cele mai multe, 160.000 de mașini, vin din direcția Miercurea Ciuc, deci per total, dacă te uiți pe o zi sau pe o lună. la fiecare intrare ajungi la sub 1% între ieșiri și intrări. Cea mai mare cifră este aceasta, dinspre Miercurea Ciuc, 160.000, dinspre Târgu Secuiesc- 130.000; dinspre Brașov, prin Coșeni- 116.000, dar mai vin dinspre Vâlcele- 41.000, dinspre Ilieni- 50.000; Ozun – 44.000; Arcuș- 40.000. De ce am vorbit despre aceste cifre? Pentru că putem înțelege cât de important este pentru oraș să construim șoseaua de centură. Deci, practic, finalizarea șoselei de centură sau a ocolitoarei orașului va lua o presiune de aproximativ 20% din această cifră, ceea ce înseamnă peste 100.000 de autoturisme, pe lună, care nu vor mai intra în municipiul Sfântu Gheorghe.”- a declarat primarul.
Potrivit acestuia, lucrările sunt în grafic și trebuie să fie finalizate până în primăvara anului viitor.
„Vestea bună este că lucrările la centură sunt în grafic, ele trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai, anul viitor. În acest moment, putem spune că lucrările sunt în grafic. Au mai intervenit niște probleme de săpături arheologice aici pe malul Oltului, iar dacă nu erau acestea, probabil chiar se finalizau lucrările mai devreme decât termenul stabilit sau asumat.”- a spus primarul.
Viitoarea centură ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe va avea o lungime de 11,56 kilometri, cu câte o bandă pe fiecare sens cu o lăţime 3,5 metri şi va fi realizată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, investiţia cifrându-se la aproape 300 de milioane de lei, potrivit Agerpres.
Aceasta se va desprinde din DN12 Braşov-Bacău, înainte de localitatea Coşeni, şi va reintra pe acest drum în partea de nord a municipiului, la ieşirea spre Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe. Vor fi realizate, de asemenea, patru intersecţii giratorii şi trei pasaje peste calea ferată şi peste râul Olt.
Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), viitorul drum de centură va contribui la reducerea timpului de tranzit, la îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru bunuri şi călători, la sporirea gradului de siguranţă a traficului şi la îmbunătăţirea mediului şi calităţii vieţii.
„Va fi un an greu!”
Alte lucrări importante de infrastructură, care sunt în grafic, sunt cele la podul pietonal și la pista de bicicliști peste râul Olt:
„Lucrările sunt în grafic; săptămâna asta am dat ordinul de începere și am predat amplasamentul; săptămâna viitoare vor începe lucrările la pista de bicicliști pe digul de lângă râul Olt. Parte din această pistă va fi și iluminată, pe dig.”- a explicat primarul Antal Árpád András.
Lucrările la podul pietonal ar putea fi încheiate anul acesta, iar în ceea ce privește pista de bicicliști, termenul de finalizare este de un an, existând și în acest caz, șanse ca lucrările să se încheie mai repede decât termenul asumat.
„În ceea ce privește termenul la podul pietonal – eu cred că anul acesta vom putea finaliza lucrările. La pistă, termenul este de un an. A câștigat licitația firma care lucrează pe centură, deci eu cred că sunt șanse să finalizăm lucrarea mai repede decât termenul asumat.”- a spus primarul.
Acesta a amintit că sunt în derulare și lucrări de modernizare ale unor străzi și trotuare din oraș:
„Sunt câteva lucrări care sunt foarte importante și aici mă refer la modernizarea Străzii Ciucului, care a intrat începând de azi dimineață (joi, 20 aprilie- n.r) în faza de lucrări propriu-zise ale drumului, pentru că până acum s-a lucrat pe partea ce ține de gaze, de apă, canalizare, Electrica ș.a.m.d. Au început lucrările pe trotuarul de pe Păiuș David și vor începe în luna mai lucrări pe Strada Fabricii. (…) Va fi un an greu, un an dificil și poate unii se întreabă de ce nu am așteptat cu aceste lucrări până finalizăm lucrările pe șoseaua de centură, iar răspunsul este: pentru că există niște termene, având în vedere că vorbim de bani europeni pe care i-am atras prin diferite proiecte care trebuie toate să fie finalizate. Deci, practic trebuia să renunțăm la niște finanțări importante dacă amânam aceste lucrări după finalizarea șoselei de centură.”- a explicat primarul.
Ana CIORICI COSTACHE