Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost dus ieri la amiază la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti pentru audieri într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului, potrivit unor surse.

La finalul percheziţiilor efectuate la sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a fost urcat într-o dubă staţionată la ieşirea secundară a instituţiei, care a plecat spre Capitală.

Cercetările DNA vizează fapte legate de atribuirea unor contracte privind modernizarea unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public, susţin surse judiciare. Conform acestora, prejudiciul s-ar ridica la aproximativ un milion de euro.

Primarul Antal Arpad a declarat în cursul dimineţii de ieri, pentru AGERPRES,  că ancheta DNA vizează un contract finanţat prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în urma unei sesizări făcute de Curtea de Conturi.

Ulterior, pe pagina de socializare a primarului a apărut un mesaj în care se menţionează că acest contract a fost verificat de Curtea de Conturi în urmă cu doi ani.

„Deoarece contractul s-a desfăşurat conform unor proceduri noi, folosite de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Mondială, autorităţile din România pur şi simplu nu înţeleg contractul. Curtea de Conturi nu l-a înţeles, prin urmare m-a denunţat la DNA. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a expus punctul de vedere în această problemă încă de pe atunci când Curtea de Conturi a întreprins controlul, spunând că totul este perfect regulamentar. Instituţiile financiare internaţionale pot efectua alte proceduri de achiziţii publice, în conformitate cu prevederile legale, pentru că ele funcţionează ca un stat. Instituţia financiară care acordă banii spune că totul este în ordine, totul este în regulă, de fapt, noi nici nu putem plăti nici un eurocent până când plata nu este aprobată de bancă, lucru pe care autorităţile române nu vor să înţeleagă. Dacă sunt interesate să afle adevărul, cazul este unul foarte simplu şi sunt foarte liniştit, iar dacă au alte intenţii, acest fapt va deveni cunoscut în următoarele 24 de ore. Nu mă tem pentru că adevărul iese întotdeauna la iveală”, s scris Antal Arpad pe facebook.

 

Primarul Antal Arpad afirmă că percheziţiile DNA vizează un contract finanţat de BERD

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat miercuri pentru AGERPRES că percheziţiile efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la sediul instituţiei pe care o conduce vizează un contract finanţat prin Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit acestuia, ancheta a demarat în urma unei sesizări făcute de Curtea de Conturi.

„Este vorba despre o sesizare a Curţii de Conturi în legătură cu un contract încheiat între Primăria Sfântu Gheorghe şi BERD. A fost primul contract de acest fel semnat cu o municipalitate din România (…) Eu sunt extrem de relaxat, iar dacă anchetatorii sunt interesaţi de dreptate, atunci nu va fi nici o problemă, dacă altele sunt intenţiile, atunci vom vedea”, a declarat Antal Arpad. El a mai spus că în cursul după-amiezii urmează să fie dus la sediul DNA din Bucureşti pentru audieri.

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat, pentru AGERPRES, că are încredere în nevinovăţia primarului Antal Arpad, că este solidar cu acesta şi că îl va însoţi la audieri, la Bucureşti.

Foto: MDC Silviu

Conform unor surse judiciare, cercetările DNA vizează fapte legate de atribuirea unor contracte privind modernizarea unor străzi şi trotuare, realizarea de piste pentru biciclişti şi iluminat public, iar prejudiciul s-ar ridica la aproximativ un milion de euro.

DNA a anunţat că procurorii efectuează, miercuri, mai multe percheziţii în Bucureşti, Covasna şi Braşov, într-un dosar care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2010 – 2014. „În cursul zilei de 17 februarie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii (…), dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, se precizează într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

 

. . Primarul Antal Arpad ar fi favorizat o asociere de firme şi ar fi schimbat destinaţia a 4,2 milioane euro (surse)

Foto: MDC Silviu

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ar fi favorizat o societate prin stabilirea unor anumite condiţii în caietul de sarcini şi prin schimbarea destinaţiei unei sume de peste 4,2 milioane de euro din finanţarea rambursabilă primită pentru proiectul „Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe”, au declarat surse judiciare.

Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a contractat un credit rambursabil extern în valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – BERD pentru modernizarea unor străzi, pentru reabilitarea iluminatului public, pentru amenajarea unor piste pentru biciclişti şi a unor parcări.

În contextul derulării proiectului „Reabilitarea străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe”, primarul Antal Arpad, cu complicitatea altor persoane, ar fi favorizat o asociere de firme prin stabilirea de condiţii în caietul de sarcini ce au înlesnit câştigarea licitaţiei, respectiv încheierea contractului de execuţie lucrări, dar şi prin schimbarea destinaţiei unei sume de peste 4,2 milioane euro din finanţarea rambursabilă prin reducerea implicită a numărului de obiective de investiţii stabilite prin hotărâri ale consiliului local, susţin sursele citate.

De asemenea, bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 500.000 de euro, prin angajarea unor cheltuieli cu titlul de „servicii de întreţinere” şi „servicii de consultanţă”, precum şi prin plata către BERD a unor comisioane de neretragere cu titlu de sancţiuni. Pentru cele menţionate, primarul a acţionat fără a avea acordul CL şi nici avizul Ministerului Finanţelor Publice, susţin sursele citate.

Conform acestora, anterior momentului în care Consiliul Local al municipiului Sfântul Gheorghe a aprobat proiectul contractului de credit ce urma a fi încheiat cu BERD, primarul Antal Arpad a purtat convorbiri telefonice cu referire la acest subiect cu persoane care nu aveau legătură cu întocmirea documentaţiei necesare contractării împrumutului, ceea ce denotă faptul că elementul decizional a aparţinut primarului, de conivenţă cu alte persoane.

Prin caietul de sarcini, proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare/modernizare au fost limitate la un procent de până la 70% din valoarea sumei contractate, iar diferenţa de până la 30% a fost alocată serviciilor de întreţinere, iar în privinţa obiectivelor de investiţii s-a constatat că nu s-a mai respectat lista aprobată prin hotărâre de Consiliu Local, în sensul că în caietul de sarcini elaborat cu complicitatea primarului, cele pentru care a fost dat aviz s-au regăsit doar parţial în caietul de sarcini, au declarat sursele citate.

De asemenea, în contextul desfăşurării unor lucrări de investiţii la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, reţelele aeriene de transport energie electrică ar fi fost înlocuite ilegal, iar reţelele subterane de distribuţie a energiei electrice ar fi fost distruse.

Totodată, în cadrul proiectelor „Reabilitarea unor străzi din zona de acţiune urbană a Municipiului Sfântu Gheorghe” şi „Proiect de reabilitare a străzilor şi iluminatului public din oraşul Sfântu Gheorghe” s-ar fi realizat trecerea reţelei de iluminat public din aerian în subteran, precum şi înlocuirea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, fără ca autorităţile locale să facă demersurile pentru obţinerea avizului de amplasament şi a avizului tehnic de racordare, au mai declarat sursele citate.
UDMR, solidară cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, audiat de DNA

Conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) se declară solidară cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului.

Conducerea Uniunii menţionează într-un comunicat de presă, remis miercuri AGERPRES, că „a aflat cu stupoare” despre faptul că DNA a efectuat percheziţii la sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv la domiciliul primarului Antal Arpad, vizând un contract finanţat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în cazul căruia instituţia de finanţare a remis „un document prin care se stabileşte îndeplinirea tuturor criteriilor de reglementare, respectiv legalitatea tuturor aspectelor”.
„Considerăm că, într-un stat de drept, este cel puţin de aşteptat ca, în astfel de cazuri, în spaţiul public să nu apară diferite ipoteze prezentate drept realităţi confirmate. O asemenea practică încalcă principiile de bază ale democraţiei. Uniunea Democrată Maghiară din România îşi exprimă solidaritatea cu primarul Antal Arpad, avem încredere deplină că audierile ce vor avea loc pe parcursul acestei zile vor clarifica, cu siguranţă, acuzaţiile aduse şi vor dovedi că acestea sunt nefondate”, se menţionează în documentul citat.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail