Numărul autoturismelor din municipiul Sfântu Gheorghe a crescut în ultimii cinci ani cu aproape 4.500, ajungând la peste 22.000, iar problema locurilor de parcare devine din ce în ce mai presantă, a declarat marţi primarul Antal Arpad.

„Între 2016 şi 2021, deci în ultimii cinci ani, numărul de autoturisme a crescut în municipiul Sfântu Gheorghe cu aproape 4.500. Vorbim doar de autoturisme, nu vorbim de autoutilitare sau alte tipuri de maşini. Adică, anul trecut, care a fost un an cu carantină, pandemie şi aşa mai departe, numărul de autoturisme cu care a crescut este de 713, faţă de 943 cât a fost în 2019, dar în continuare vorbim de un ritm de creştere care, pur şi simplu, din punctul de vedere al infrastructurii este imposibil de rezolvat. Gândiţi-vă, în cinci ani 4.500 de maşini în plus şi dacă calculăm cu 10 metri pătraţi pe autoturism, asta înseamnă 4,5 hectare de teren pentru parcare, 4,5 hectare de spaţii verzi la care ar trebui să renunţăm. Este o problemă foarte mare şi în continuare (…) se vede că suntem pe un trend de creştere a numărului de autoturisme”, a declarat primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a menţionat că la cele 22.216 autoturisme ar mai trebui adăugate circa 2.000 de autoutilitare înmatriculate în municipiu, iar în anumite zone din oraş pur şi simplu nu mai există spaţii pentru amenajarea de noi locuri de parcare, singura soluţie fiind parcajele supraetajate a căror construcţie costă foarte mult.

„Sunt unii care au aşteptări foarte mari de la primărie să rezolve problemele şi au dreptul să aibă aceste aşteptări foarte mari, dar să înţelegem faptul că dacă tot cumpărăm maşini noi, primăria nu are de unde să asigure parcări, pentru că până la urmă cu toţii folosim acelaşi spaţiu public, iar noi nu suntem pentru ca să renunţăm la toate spaţiile verzi din oraş ca să creăm locuri de parcare, pentru că dacă renunţăm la toate spaţiile verzi renunţăm la viitorul nostru. Deci, dacă acest ritm continuă ne vom sufoca. Dacă continuă acest ritm de creştere pur şi simplu o sufocăm oraşul”, a mai spus edilul.

Autorităţile locale au anunţat recent că în luna aprilie vor lansa programul „Dăm valoare rablei tale”, ce are ca scop întinerirea parcului auto din oraş prin eliminarea din trafic a maşinilor vechi şi poluante, prin care se va acorda suma de 3.000 de lei cetăţenilor care renunţă la maşinile mai vechi de 10 ani.

Autorităţile locale intenţionează ca în anul 2021 să aloce pentru acest program 1 milion de lei, sumă suficientă pentru achiziţionarea a 333 de autoturisme.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail