Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat în ultimii zece ani mai multe imobile închise sau abandonate după privatizare, cu scopul de a le reabilita şi a le da o nouă destinaţie, printre acestea numărându-se fosta Fabrică de Ţigarete din municipiu, fostul hotel Bodoc, precum şi mai multe terenuri şi clădiri din staţiunea Şugaş Băi.
Primarul Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că doar câteva dintre privatizările făcute după 1989 au avut succes, printre acestea numărându-se Fabrica Textilă „Oltul” şi Fabrica de prelucrare a laptelui Covalact din Sfântu Gheorghe, dar marea majoritate au eşuat.
„Vedeţi, dacă facem analiza privatizărilor din municipiul Sfântu Gheorghe, aceste privatizări au fost foarte ţintite pentru nişte interese din afara oraşului. Dacă suntem foarte corecţi şi cinstiţi, da? Dacă ne uităm cine a privatizat tot ce avea municipiul Sfântu Gheorghe în anii ’90, vom vedea că au privatizat din Braşov, din Bucureşti. Deci, privatizări locale, să spunem aşa, cred că au fost vreo două-trei (…) Ceea ce s-a privatizat în zona locală a şi rămas, a şi fost dezvoltat, iar tot ce a fost privatizat pe interese din afara oraşului s-a dus de râpă. Tot, fără excepţie. Şi atunci, ce puteam noi să facem, (…) noi ca şi comunitate? Acest oraş a construit acele fabrici, acele hoteluri, acele baze de tratament care au fost privatizate şi distruse de cei din afara municipiului, iar noi acum recumpărăm şi facem altceva (…) Şi ceea ce am făcut noi, şi n-au făcut foarte multe alte oraşe, e că ne-am asumat faptul că aceste baze vor fi achiziţionate”, a declarat primarul Antal Arpad.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a achiziţionat hotelul Bodoc în anul 2014 de la un cunoscut om de afaceri braşovean, care îl cumpărase în 2003 împreună cu alte active ale fostei SC Turism şi Agrement „Oltul”, scoase la privatizare. În 2007, proprietarul privat a început modernizarea hotelului, dar lucrările au fost sistate la scurt timp, iar clădirea cu 10 etaje rămăsese în paragină.
După cumpărare, autorităţile locale şi-au exprimat intenţia de a reabilita hotelul şi de a amenaja aici spaţii pentru birouri, o sală modernă de conferinţe, precum şi un centru wellness de patru stele, dar nu au avut resursele financiare necesare şi nici nu au găsit un partener privat interesat. Drept urmare, au scos hotelul la licitaţie cu un milion de euro, însă nici după cea de-a patra licitaţie nu au reuşit să îl vândă, deşi au redus preţul până aproape de cel de achiziţie, iar în cele din urmă au decis să îl demoleze, pentru a construi în locul lui un centru multicultural şi de tineret, care va avea, printre altele, o bibliotecă ultramodernă şi o sală de concerte unică în ţară.
În urmă cu aproape trei ani, municipalitatea a cumpărat cu 4,9 milioane de euro fosta fabrică de ţigarete din Sfântu Gheorghe, închisă în anul 2011, cu scopul de a înfiinţa aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment, precum şi un muzeu al comunismului, pentru care a obţinut peste 11 milioane de euro din fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
La finele anului trecut, Primăria a decis să achiziţioneze cu suma de 913.000 de euro mai multe terenuri şi clădiri ale fostei Întreprinderi de Aparataj Auto şi Motoare Electrice (IAME), printre care şi stadionul Electro. Terenurile şi imobilele IAME, situate pe străzile Constructorilor şi Lt. Păiş David, la intrarea în municipiul Sfântu Gheorghe dinspre Braşov, sunt nefolosite de mai multă vreme, iar autorităţile locale intenţionează să le reabiliteze şi să le introducă în circuitul public. Oana Mălina Negrea/AGERPRES