Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a fost acţionat în judecată de Prefectura Covasna, care a cerut sancţionarea acestuia pentru nepunerea imediată în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile ce viza inscripţionarea bilingvă.

Antal Arpad a declarat ieri că prima instanţă de judecată i-a dat câştig de cauză după ce a explicat motivele pentru care a întârziat executarea sentinţei rămase definitive, dar prefectul Dumitru Marinescu a făcut recurs.
Antal a menţionat că instanţa l-a obligat în vara anului 2012 să inverseze tăbliţele postate pe faţada Primăriei, respectiv să o amplaseze pe cea în limba română deasupra celei în limba maghiară, să înlocuiască plăcuţele cu denumirile străzilor, precum şi instrucţiunile de pe biletele de parcare din Sfântu Gheorghe, astfel încât în toate cazurile înscrisurile să apară mai întâi în limba oficială a statului, dar nu a putut face acest lucru imediat pentru că sentinţa i-a fost comunicată cu întârziere şi nici nu a avut bani în buget pentru aşa ceva.
„Eu respect sentinţele definitive şi irevocabile ale instanţelor, chiar dacă nu sunt de acord cu ele (…) Am respectat şi această sentinţă, dar domnul prefect consideră că am respectat-o prea târziu. Decizia instanţei a fost luată în vara anului 2012, dar a fost comunicată în decembrie. Eu, ca să fac ceva, trebuia să am buget, iar bugetul s-a aprobat în martie 2013 şi doar după aceea am rezolvat problema. Deci a trecut aproape un an, iar domnul prefect nu a fost mulţumit şi a cerut sancţionarea mea cu nişte sume incredibile (…) Instanţa de fond mi-a dat dreptate, dar cu toate astea prefectul nu a trecut testul bunului simţ şi a făcut recurs, vrea să mă amendeze”, a susţinut Antal Arpad.
Potrivit acestuia, Prefectura a cerut să fie sancţionat cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere.

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat pentru AGERPRES că primarul Antal Arpad a „pus doar pe jumătate în aplicare sentinţa judecătorească”, ba mai mult, continuă să încalce prevederile hotărârii definitive şi irevocabile care prevede că şi pe viitor limba oficială a statului trebuie să aibă întâietate.
„Nu numai că a pus cu întârziere în aplicare sentinţa, dar şi acum continuă să emită acte cu antetul instituţiei scris prima dată în limba maghiară şi apoi în limba română (…) Sunt instituţii din subordinea sa, cum ar fi Casa de cultură municipală, a căror denumire e doar în limba maghiară. Deci a făcut lucrurile pe jumătate şi nici acum nu ia în considerare, nu respectă sentinţa din 2012. Eu nu am nimic personal cu el, îi cer doar să respecte legea”, a spus prefectul Dumitru Marinescu.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail