Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri că va plăti amenda de 10.000 de lei aplicată anul trecut de Prefectura Covasna pentru nesoluţionarea la termen a cererilor depuse pe Legea 10/2001, privind restituirea imobilelor naţionalizate, dar va încerca, ulterior, să demonstreze că sancţiunea a fost aplicată cu „rea-voinţă” de către reprezentantul Guvernului în teritoriu. 

antal-arpad-de-decupat-imagineaAntal Arpad a menţionat că va trebui să plătească cei 10.000 de lei din propriul buzunar, nu din bugetul Primăriei, pentru că amenda a fost aplicată primarului şi nu instituţiei. 

„Este evident, şi pentru domnul prefect care este jurist, că atribuţiile primarului în procesul de restituire sunt egale cu zero, atribuţia mea este să semnez dosarele, nu lucrez la aceste dosare pentru că nu am competenţa necesară, de aceea e clar un gest de răutate din partea domnului prefect împotriva mea şi nu împotriva instituţiei, de aceea m-a amendat ca persoană. Evident că mă afectează financiar acest lucru, dar nu am încotro, voi plăti amenda, pentru că dacă nu, atunci vor veni cei de la Finanţe şi îmi vor bloca conturile şi trebuie să evit acest lucru. Dar o să caut o cale de a merge mai departe, (…) o modalitate de a face plângere mai departe, chiar după ce plătesc această amendă. Cu siguranţă nu voi sta cu mâinile încrucişate”, a declarat pentru AGERPRES primarul Antal Arpad. 

El a mai  spus că, pentru a demonstra rea-voinţa prefectului Sebastian Cucu, a trimis adrese tuturor prefecţilor din ţară, cerându-le să-i spună câţi primari au amendat în ultimii cinci ani pentru neaplicarea acestei legi. Primarul a mai afirmat şi că neaplicarea în termen a legii a fost generată, printre altele, de lipsa personalului specializat şi a blocării posturilor de către Guvern. 

„Voi demonstra bunăvoinţa domnului prefect, cu ghilimelele de rigoare, în momentul în care vor veni răspunsurile tuturor prefecţilor din România în ce priveşte amenzile date primarilor şi vom vedea câte cazuri similare există. Şi atunci înseamnă că restul de 41 de prefecţi sunt incompetenţi şi nu îşi fac treaba, numai cel din Covasna e bun şi îşi face treaba, ori se demonstrează că domnul prefect a încercat să îmi creeze un disconfort sau să îmi facă rău prin această amendă (…) Până la urmă Guvernul ne-a blocat să facem angajări (…) Asta ar veni cam aşa, eu stau la start şi cineva îmi leagă un bolovan imens de picior şi apoi mă întreabă de ce nu alerg mai repede. Deci aşa arată relaţia Guvern/reprezentantul Guvernului în teritoriu şi administraţia locală, numai că în alte părţi sunt prefecţi cu bun simţ şi nu au amendat primarii, în timp ce în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, primarul a fost amendat. Şi o să demonstrez că este un caz singular în România”, a mai spus Antal Arpad. 

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat că amenda a fost aplicată în toamna anului trecut, în urma unui control solicitat ANRP care a vizat stadiul aplicării Legii 10. 

Tribunalul Covasna a pronunţat recent o sentinţă definitivă şi irevocabilă în acest caz, după ce primarul a contestat sancţiunea în instanţă. 

„Am efectuat control în tot judeţul (…) Spre exemplu, cu aceeaşi ocazie, în aceeaşi săptămână am aplicat o sancţiune contravenţională şi primarului oraşului Întorsura Buzăului, acesta fiind sancţionat cu avertisment pentru că mai avea de soluţionat trei notificări (…) Deci, în acelaşi registru, primarul din Sfântu Gheorghe avea de soluţionat 470 de notificări şi i-a fost aplicată amenda minimă, pentru că amenda e de la 10.000 la 100.000 de lei. Vă las pe dumneavoastră să apreciaţi în ce măsură am acţionat cu rea credinţă (…) Noi nu acţionăm emoţional, nu acţionăm cu rea-credinţă (…), aplicăm legea şi atât”, a mai spus prefectul Sebastian Cucu.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail