Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), şi-a depus, luni, candidatura la Biroul Electoral Judeţean pentru cel de-al cincilea mandat.
Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că obiectivul său şi al echipei sale este ca, până în anul 2030, municipiul Sfântu Gheorghe să devină „cel mai locuibil oraş cu 50.000 de locuitori din Europa de Est”.
„Eu cred că Sfântu Gheorghe a devenit un oraş care, la nivelul Secuimii, cu siguranţă este oraşul care a arătat cea mai dinamică dezvoltare, atât la nivel de oraş, ca şi infrastructură, cât şi la nivel de comunitate. Visul nostru este ca până în anul 2030, Sfântu Gheorghe să fie cel mai bun oraş, cel mai locuibil oraş, oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din Europa Centrală şi de Est dintre oraşele de 50.000 de locuitori. Asta este visul nostru, pentru asta lucrăm”, a declarat Antal Arpad.
Edilul a precizat că a adunat 6.000 de semnături pentru susţinerea candidaturii sale şi a menţionat, totodată, că lista candidaţilor UDMR pentru Consiliul Local este „cea mai bună din ultimii 15 ani”.
„În ceea ce priveşte lista candidaţilor la Consiliul Local, pot să vă spun că este o listă foarte bună, cred că cea mai bună din ultimii 15 ani, cu cinci actuali sau foşti viceprimari, cu patru personalităţi Pro Urbe, cu tineri sub 35 de ani. 45% dintre candidaţi sunt femei, avem cea mai tânără candidată de 23 de ani şi cel mai în vârstă de 83 de ani. Deci, toate generaţiile sunt reprezentate. Pot să spun că toate cartierele din oraş, practic, sunt reprezentate şi toate profesiile relevante sunt reprezentate de candidaţii la Consiliul Local”, a mai spus Antal Arpad.
Totodată, el a ţinut să sublinieze că UDMR este singura formaţiune care s-a implicat în dezvoltarea municipiului în ultimii ani.
„Nu ar exista această şosea de centură dacă nu ar exista UDMR-ul, nu ar exista baze sportive moderne în Sfântu Gheorghe dacă nu ar fi fost UDMR-ul, nu am avea un centru modernizat dacă nu ar fi fost UDMR-ul. Ne place sau nu UDMR-ul, toată lumea trebuie să înţeleagă că este forţa politică care poate să facă şi face pentru municipiul Sfântu Gheorghe şi pentru toţi locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe, indiferent de etnie, şi poate să aducă performanţă. Am văzut în 16 ani că nimeni altcineva nu a fost preocupat de viitorul oraşului. Nimeni nu m-a căutat, nu a venit la mine să spună vreau să dăm nişte bani pentru Sfântu Gheorghe, să faceţi ceva. Doar UDMR-ul, şi acest lucru este foarte important”, a mai spus Antal Arpad.
Edilul a adăugat că îşi doreşte ca până în 2030 în Sfântu Gheorghe să existe un colegiu naţional performant, locuitorii oraşului să aibă salarii mai mari, sistemul de protecţie socială a persoanelor vârstnice să fie cel mai performant din ţară, iar „zonele ruginite din oraş” să dispară.
„Ceea ce îmi doresc foarte mult, şi asta este visul meu, este ţelul meu, ca în 2030 municipiul Sfântu Gheorghe să fie un oraş din care cel puţin un colegiu naţional va fi între primele 10 colegii la nivel de ţară, ca şi performanţă, ca la cele două universităţi să meargă mii de studenţi (…), ca fiecare copil să aibă loc în creşă şi în grădiniţă. Vreau ca fiecare copil de etnie maghiară, în anul 2030, să ia notă de trecere la Bacalaureat în limba română. Îmi doresc ca în parcul industrial să vină 1.000-1.500 de oameni în fiecare dimineaţă la lucru. Îmi doresc să fie locuri de muncă mai bine plătite. Îmi doresc ca salariul mediu din Sfântu Gheorghe să fie peste media naţională. Vreau ca în Sfântu Gheorghe să fie, la nivel de ţară, cel mai bun sistem de protejare a vârstnicilor, cel mai bun sistem social de protejare a vârstnicilor, să avem campus dual, să avem o universitate sportivă şi să avem un patinoar nou, iar în locul Fabricii de Ţigarete să avem un centru de inovare şi pentru tineret care să aducă turişti în municipiul Sfântul Gheorghe, iar în locul hotelului Bodoc, aşa cum ne-am propus, să construim acel centru cultural şi de tineret unic la nivelul României. Şi da, îmi doresc ca toate aceste zone ruginite ale oraşului să fie schimbate (…) În locul hotelului Bodoc, în locul acelei zone unde aveau sediul Multi Trans şi Goscom, în locul fermei avicole să fie nişte cartiere noi, deci acolo unde azi este şantier, peste câţiva ani să fie cartier. Asta îmi doresc”, a mai spus Antal Arpad.
Acesta a recunoscut că a avut „dileme” dacă să candideze sau nu pentru un nou mandat, dar în cele din urmă a ales să rămână alături de comunitatea locală.
Antal Arpad s-a născut pe 10 august 1975 în oraşul Rupea din judeţul Braşov, a absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi este de profesie sociolog. A fost ales pentru prima dată primar al municipiului Sfântu Gheorghe în anul 2008, după patru ani în care a fost deputat UDMR în Parlamentul României.
În 2020 acesta a câştigat detaşat alegerile locale, fiind votat de peste 76% dintre persoanele prezente la urne.