Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), îi cere prefectului Dumitru Marinescu să vegheze nu doar la respectarea limbii române, ci şi a celei maghiare în spaţiile publice şi instituţiile din judeţul Covasna.
Antal Arpad a declarant ieri, în conferinţă de presă, că, în localităţile în care ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte 20%, membrii acesteia au dreptul, potrivit legii, să-şi folosească limba maternă în instituţiile şi spaţiile publice, prin urmare şi maghiarii din judeţul Covasna au dreptul să aibă tăbliţe bilingve, să fie informaţi şi să comunice în limba lor maternă cu autorităţile.
El a menţionat că prefectul Dumitru Marinescu reacţionează ori de câte este vorba despre respectarea limbii române, dar niciodată când este vorba despre limba maghiară.
„Nu cred că este normal într-un stat de drept ca un prefect, care este aparătorul legii, să facă aşa – ia legile şi spune: astea sunt legile pe care eu vreau să se respecte şi astea sunt cele pe care mă fac că nu le observ că există (…) Legea spune că minorităţile naţionale îşi pot folosi limba maternă acolo unde depăşesc 20%, iar domnul prefect ar trebui în primul rând să facă ordine în propria instituţie şi în cele subordonate ca să se respecte această lege. Dar nu a făcut niciodată nimic pentru acest lucru (…) Ce credibilitate poate să aibă acest prefect sau această instituţie când ei aplică legea selectiv? Pentru că asta se întâmplă, sunt legi la care taie şi spânzură, merge în instanţă şi dacă pierde contestă, iar pe de altă parte, când vine vorba despre limba maghiară (…) nu ia aceleaşi măsuri”, a spus Antal Arpad.
Primarul a mai adăugat că nu-i cere prefectului „nimic special”, doar să respecte legea, menţionând că prevederile acesteia „sunt obligatorii, nu opţionale”.
Prefectul Dumitru Marinescu nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, dar cabinetul acestuia a transmis presei aliniatele din Legea 215 din 2001, referitoare la folosirea limbii minorităţilor şi inscripţionarea bilingvă, cu precizarea că legea la care a făcut referire primarul Antal Arpad se referă la administraţia publică locală.
Potrivit legii, în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autorităţile administraţiei publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa, oral sau în scris, şi în limba lor maternă şi vor primi răspunsul atât în limba română, cât şi în limba maternă.
De asemenea, legea prevede că „autorităţile administraţiei publice locale vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor şi a instituţiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES