Primarul municipului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) a declarat ieri că va propune Consiliului local prelungirea perioadei de şedere în adăpost a câinilor comunitari peste termenul de 14 de zile prevăzut de lege, precum şi introducerea unei taxe pentru cetăţenii care optează pentru „adopţia de internat”.
Antal Arpad a declarat pentru AGERPRES că va propune cazarea în adăpost a câinilor timp de 30-60 de zile, pentru a le mări şansele de a-şi găsi un stăpân şi, totodată, va institui un nou sistem de adopţie, care va permite menţinerea patrupedelor în padocurile primăriei în schimbul unor contribuţii financiare lunare din partea celor care îi iau sub „tutelă”. În cazul „adopţiei de internat”, cum i-a spus primarul, contribuţia va fi cuprinsă între 100 şi 150 de lei lunar. „Noi am prefera ca aceşti câini să fie ţinuţi acasă de cei care îi adoptă, dar am vrut să le dăm o şansă şi celor care nu au posibilitatea să îi ţină în locuinţe, de aceea ne-am gândit la adopţia de internat. Nici eu nu vreau, nu mă număr printre cei care vor ca un câine sănătos să moară. Legea dă mimim 14 zile pentru adopţie, ceea ce eu cred că este foarte puţin. Când va apărea metodologia, voi propune Consiliului local să adoptăm o hotărâre pentru a prelungi această perioadă (…) Să vedem cât va fi, undeva între 30 şi 60 de zile (…) Vom vedea şi fluxul câinilor luaţi în adopţie şi dacă va fi nevoie, vom extinde capacitatea adăpostului”, a spus Antal Arpad
În cursul zilei de ieri acesta a discutat cu omologii săi din localităţile limitrofe despre posibilitatea unei colaborării în vederea finanţării unui adăpost comun pentru câinii fără stăpâni.
La ora actuală, în adăpostul de la Câmpu Frumos, finanţat de Consiliul local Sfântu Gheorghe, sunt aproximativ 120 de câini, iar potrivit estimărilor oficiale, pe străzile din oraş mai sunt în jur de 150-200 de câini vagabonzi.
Luna trecută, după ce Legea câinilor fără stăpâni a fost adoptată de Parlament, au avut loc proteste în municipiul Sfântu Gheorghe. Iubitorii animalelor au cerut prelungirea perioadei de cazare a câinilor în adăpost înainte de eutanasiere.
„Patrusprezece zile sunt insuficiente pentru selectarea câinilor, iar scopul nostru principal este prelungirea acestei perioade la un interval realist. E nevoie de o soluţie mai responsabilă, nu putem masacra în masă aceste animale (…) Rog pe toată lumea să viziteze azilul de câini de la Câmpu Frumos, să vadă personal aceste „fiare periculoase”, care şi-ar da şi viaţa pentru o mângâiere”, a declarat pentru AGERPRES, dr. Gurka Tunde, una dintre activistele pentru drepturile animalelor.
Ea lansat un apel către cetăţăţeni să adopte un câine sau să contribuie cu bani ori alimente la întreţinerea celor din adăpost.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES