Presa centrală  a vuit,  zilele acestea,  după ce pe pagina de socializare a primarului muncipiului Sfântu Gheorghe a fost publicată, în cursul zilei de miercuri, o fotografie în care acesta, alături de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, și episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela țin în mână steagul „ținutului secuiesc”.

. . conferinta-klemm-4În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, primarul a fost întrebat care este poziția sa față de scandalul iscat la nivel național, unde mai multe voci au afirmat că acest gest a fost unul „mârșav” iar ambasadorul a fost „păcălit” să pozeze astfel.

Edilul a afirmat că gestul, pe care îl percepe ca fiind unul  extrem de simplu și de elegant, nu a făcut decât să scoată la lumină atitudinea anti-maghiară a românilor. „ Eu cred că nu se putea da mai bine greutate celor spuse de noi domnului ambasador, mai bine și mai marcant decât s-a dat prin această reacție anti-maghiară și anti-americană la un gest extrem de simplu. Vreau să vă spun că nu este nici prima dată când oferim un asemenea steag unui ambasador și nu va fi nici ultima oară când oferim steaguri unui ambasador. (..) Totuși să nu uităm un lucru, și vreau să subliniez acest lucru: dacă citim ultimele rapoarte ale Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii cu privire la situația drepturilor omului în România, în fiecare raport din ultimii ani apare această problemă a steagului secuiesc și a faptului că autoritățile române nu lasă comunitatea maghiară să își folosească simbolurile. Cred că aceste rapoarte ale Departamentului de Stat ar fi trebuit să dea de gândit acelor ziariști, celor de la Ministerul de Externe, unor politicieni, că poate ar fi mai bine să rezolvăm această problemă decât să facem circ și un scandal din care nu a câștigat nici România absolut nimic, nu a câștigat nici domnul ambasador. În afară de faptul că a devenit mult mai informat. Dacă a fost confuz la plecarea din oraș, eu cred că acum s-a lămurit și vede foarte clar ce isterie poate genera, împotriva comunității maghiare, un asemenea gest.” – a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Totodată, Antal Arpad a precizat că vizita ambasadorului Klemm în judeţul Covasna a avut un caracter oficial și că oficialul american  știa că fotografia urma să fie publicată pe pagina de socializare, drept urmare nu poate fi vorba despre o capcană întinsă acestuia. „În momentul în care există o întâlnire oficială (…) se fac poze publice, nu poze de album, și am vorbit despre faptul că suntem hărțuiți din cauza acestui simbol al comunității maghiare. Vreau să vă spun, ca să fie clar pentru toată lumea, că acest simbol nu este unul îndreptat împotriva statului român, nu este un simbol de secesiune, nu este simbolul ruperii „ținutului secuiesc” de România, pentru că niciodată nu am fost adepții acestor mesaje și acestor gânduri. Este un simbol al libertății comunității secuiești, care nu se îndreaptă împotriva nimănui. Faptul că la București unii doresc să dea o altă conotație, este o altă problemă.”

 

Primarul consideră că reprezentanții românilor din Ardeal ar trebui să transmită un mesaj prin care să spună că nu îi deranjează arborarea steagului secuiesc, alături de cel al României, și că „linșarea mediatică” a comunității maghiare nu face bine conviețuirii româno-maghiare: „Niciodată nu am vrut să luăm steagul României și să punem în locul lui steagul secuiesc, ci alături. Eu cred că românii din zonă pierd cel mai mult din aceste discuții, sincer vă spun, pentru că după ce trece acest scandal de două zile, același român trebuie să iasă din casă și să se întâlnească cu vecinul care cum credeți că se va uita la el după ce am fost linșați? Pentru că nu numai eu am fost linșat în ultimele 24 de ore de presa centrală, ci toată comunitatea maghiară s-a simțit linșată. Asta schimbă atmosfera dintre oamenii din bloc, dintr-o stradă, dacă nu se dă acest mesaj, dacă nu putem să trecem peste această chestiune (…)”.

Antal Arpad  mai spune că în contextul în care steagul secuiesc a fost folosit de secui în luptele lor alături de voievodul Mihai Viteazul, acesta nu are nicio simbolistică anti-românească.

„Această isterie care a fost observată în spațiul public nu a ajutat în relațiile româno-maghiare. Cu siguranță a ajutat atât Statele Unite cât și alte Ambasade să înțeleagă mai bine situația. Eu nu cred că un om civilizat și care vine dintr-o țară democratică nu simte că nu e normală o asemenea atitudine față de un gest de politețe și un gest foarte elegant și simplu de a oferi un cadou cuiva. Probabil ați văzut că și ambasadorul Marii Britanii s-a pozat cu steagul secuiesc, acesta fiindu-i oferit de președintele Consiliului județean Harghita. Nu este prima dată când un ambasador nu vede absolut nicio problemă în a primi un steag.” a conchis primarul Antal Arpad.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail