În cadrul festivităţii de premiere a societăţilor comerciale din judeţul Covasna la Topului judeţean al firmelor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a avut parte de o mare surpriză: s-a numărat printre laureaţi.
Astfel, Antal Arpad a primit diploma „Pro-antreprenoriat”, care i-a fost acordată de către Colegiul Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, pe baza unor argumente solide, formulate în urma unei dezbateri.
Despre aceste argumente ne-a spus mai multe preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, dipl. ec. Herman Rosner: „Opinia Camerei de Comerţ şi Industrie, înainte de criză, a fost următoarea: trei elemente sunt esenţiale şi de referinţă pentru un conducător local, pentru un conducător de firmă sau de organizaţie. Este vorba, în primul rând, de numărul locurilor de muncă ce se menţin sau se creează, de valoarea fondurilor europene accesate şi, nu în ultimul rând, protecţia mediului, având în vedere perspective de turism”, a explicat preşedintele CCI.
Acesta a adăugat că un alt argument a fost cel al receptivităţii primarului Antal Arpad, la apelurile comunităţii de afaceri: „Municipiul Sfântu Gheorghe a rămas la un impozit pe clădiri de 1,2 la sută, iar la ultimul apel al colegiului CCI, acela ca pentru anul viitor, în bugetele locale să se delimiteze o sumă din care să se sprijine întreprinderile, ca acea societate deschisă să poată să se menţină pe proiecte identice, ca cele europene (…), domnia sa a fost receptiv (…) În fine, un alt argument e implicarea municipalităţii, a domniei sale, în ceea ce priveşte punerea în valoare a unor active importante din oraş, cum este Şugaş -Băi, şi încercarea de a pune din nou pe picioare hotelul Bodoc”, a mai spus Herman Rosner.
Topul primarului
La rândul său, şi primarul Antal Arpad a făcut o surpriză organizatorilor, cât şi invitaţilor: a realizat un top, cu şase poziţii, al firmelor din municipiu, bazat pe alte criterii decât cele ale reprezentanţilor de la Camera de Comerţ: „La baza acestui top au stat două criterii foarte importante. Primul se referă la cuantumul sumelor plătite către primărie din impozitul pe clădire, şi cel de-al doilea se referă la cuantumul sumelor plătite către primărie pe baza cotelor defalcate din impozitul pe venit”, a explicat Antal Arpad. Aşadar, în topul său, pe primul loc s-a clasat societatea „LRO”, urmată de firma „Valkes”- locul II, societatea ARCON – locul al treilea, societatea Covalact – locul al patrulea, Dunapack – locul cinci şi TTC- locul şase.
Ana Alina Costache